----------------

 

Carti in site

 

--------------------

Cine e online?

Avem 41 vizitatori și nici un membru online

Ce se întâmplă astăzi în lume (I)

Nu-mi voi lua niciodată telefonul cu mine

când plec cu avionul într-o călătorie internaţională

de Quincy Larson, 14 februarie 2017

 

Deşi astăzi ne putem codifica telefonul, laptopul etc în mai puţin de o oră, toate aceste măsuri de siguranţă nu folosesc la nimic dacă cineva ne ia telefonul sau laptopul şi face presiuni serioase asupra noastră ca să-i dăm parolele. Aceasta i s-a întâmplat deja unui cetăţean american care se întorcea acasă din străinătate.

Pe 30 ianuarie, Sidd Bikkannavar, născut în SUA, om de ştiinţă la Laboratorul de Deplasare cu Reacţie al NASA, se întorcea acasă din Santiago, Chile în Houston, Texas. Pe când mergea în aeroport spre ieşire, agenţii de la Patrula de Vămi şi Graniţă (Customs and Border Patrol) l-au tras deoparte. L-au percheziţionat, apoi l-au reţinut într-o cameră unde se afla un grup de persoane care dormeau în paturi de campanie. 035. Ce se intampla astazi in lume I 1În cele din urmă, agenţii au revenit şi i-au spus că-l eliberează dacă le dă parola pentru a debloca telefonul lui.

 

Agent al Patrulei de Vămi şi Graniţă 

 

Bikkannavar le-a explicat că telefonul aparţine NASA şi că are informaţie secretă în el, dar rugăminţile lui au ajuns în urechi surde. În sfârşit, el a cedat şi şi-a deblocat telefonul. Agenţii au plecat cu telefonul lui. După jumătate de oră s-au întors, i-au înmânat telefonul şi l-au eliberat.

Cât de legal este acest fapt şi ce s-a întâmplat în cele 30 de minute în care telefonul lui Bikkannavar nu s-a aflat în posesia sa ?

Ce se afla în telefonul lui ? În primul rând, o mulţime de informaţii personale: poşta electronică, ce-a vorbit cu fiecare persoană în parte, istoria a tot ce-a căutat pe internet şi multe altele. ,,Ar trebui să tratăm informaţiile electronice personale cu aceeaşi grijă şi respect cu care tratăm plutoniul folosit ca armă – este periculos, de lungă durată şi odată ce s-a scurs nu există nici o cale de a-l recupera”, spunea Cory Doctorow.

Cât de multe lucruri potenţial incriminatoare zac în jurul casei tale ? Dacă eşti ca majoritatea oamenilor, răspunsul este probabil zero. Şi încă poliţia ar trebui să meargă înaintea unui judecător şi să demonstreze cauza probabilă înainte de a putea obţine un mandat pentru a-ţi percheziţiona casa.

Dar ceea ce vedem acum este că oricine poate fi înhăţat în timp ce trece prin vamă şi silit să-şi predea întregul conţinut al vieţii sale digitale. Companii precum Elcomsoft produc ,,programe (software) juridice” care pot extrage toate pozele, contactele, chiar parolele pentru căsuţa de e-mail şi conturi de reţele de socializare în decurs de câteva minute. Printre clienţii lor se numără forţele de poliţie din diferite ţări, forţele armate şi agenţii particulare de securitate. Acestea pot folosi aceste instrumente pentru a arhiva permanent tot ce este de ştiut despre tine. Ei au nevoie doar de telefonul tău deblocat.

,,Dacă cineva mi-ar da 6 rânduri scrise de mână de cel mai cinstit om, aş găsi în ele ceva pentru a-l spânzura”, a spus cardinalul Richelieu, în 1641. Care ar fi cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă Patrula de Vămi şi Graniţă ar reuşi să pună mâna pe telefonul tău deblocat ? Să luăm în calcul câteva idei: gândeşte-te la toţi oamenii pe care i-ai sunat, le-ai trimis mail sau cu care eşti conectat pe Facebook sau LinkedIn, şi estimează şansele ca unul din ei să comită o crimă gravă acum sau în viitor; gândeşte-te la toate pozele pe care le-ai făcut vreodată, poate ai făcut o fotografie la vreo manifestaţie de protest sau alt eveniment controversat, sau ai cumpărat o carte controversată sau ai vorbit vreodată cu cineva despre o întâlnire cu un ofiţer de poliţie sau securitate etc. Acea informaţie face parte acum din dosarul tău permanent şi ar putea fi scoasă ca dovadă împotriva ta, dacă ajungi vreodată în tribunal.

În plus, ţinând cont de faptul că există o tendinţă a oricărui guvern de a face disponibile toate informaţiile din toate departamentele pentru tot personalul la nivel local, statal şi federal. Cu cât datele tale ajung în mai multe locuri, cu atât ,,suprafaţa atacului” unui hacker este mai mare, adică cu atât datele tale sunt mai vulnerabile. O breşă în securitatea unei singure secţii de poliţie aflată cine ştie unde ar putea face ca datele tale să sfârşească în mâinile hackerilor şi să fie folosite împotriva ta din umbră pentru tot restul vieţii tale.

Dar Sidd Bikkannavar este cetăţean american şi ar fi trebuit că amendamentele 4 şi 5 să-l protejeze împotriva percheziţiei şi confiscării nerezonabile, ca şi împotriva auto-incriminării. Dacă un ofiţer de poliţie te-ar opri pe o stradă în America şi ţi-ar cere să-ţi deblochezi telefonul şi să i-l dai, aceste amendamente ţi-ar da un temei legal puternic pentru a refuza să faci aşa ceva. Dar, din nefericire, graniţa SUA nu este tehnic SUA şi tu nu ai nici unul din aceste drepturi la graniţă.Este pe deplin legal ca un ofiţer din Patrula de Vămi şi Graniţă a SUA să-ţi ceară să-ţi deblochezi telefonul 035. Ce se intampla astazi in lume I 2şi să li-l înmânezi. Şi ei te pot reţine pe termen nedefinit dacă nu o faci. Chiar dacă eşti cetăţean american.

Tehnic, graniţa este în afara jurisdicţiei americane, într-un fel de ţară a nimănui din punct de vedere legal. Ai extrem de puţine drepturi acolo. Cu excepţia folosirii ,,forţei excesive”, agenţii pot face orice vor cu tine. Aşa că cel mai bine este doar să faci orice îţi spun ei, să treci prin vamă şi să intri în SUA cât de repede poţi.

 

SUA nu este singura ţară care procedează astfel

Este doar o chestiune de timp până când descărcarea conţinutului telefonului va deveni o procedură standard pentru intrarea în orice ţară. Acest lucru se întâmplă deja în Canada. Şi puteţi pune rămăşag că ţări precum China şi Rusia nu sunt cu mult în urmă.

,,Într-un mesaj electronic să nu spui niciodată nimic din ce nu ai vrea să apară, ca atribuit ţie, în titlul de pe prima pagină din ediţia de mâine dimineaţă a ziarului New York Times”, a spus colonelul David Russell, fost conducător al Biroului Tehnicilor de Prelucrare a Informaţiei de la DARPA.

Deoarece în majoritatea ţărilor este ilegal să raportezi călătorii individuali, în curând ofiţerii de vamă vor cere tuturor să facă aceasta. Companiile care produc software care descarcă datele din telefoane sunt pe cale să primească o sumă uriaşă de bani de la guverne. Programele lor vor deveni mult mai rapide, având nevoie poate doar de câteva secunde pentru a descărca cele mai importante date din telefonul tău. Dacă nu facem nimic pentru a ne opune, destul de curând toţi vor trebui să-şi deblocheze telefonul şi să-l predea unui agent de vamă în timp ce li se scanează paşaportul.

În timp, această invadare fără precedent a intimităţii tale personale poate ajunge să fie simţită ca rutina de a-ţi da jos pantofii şi a-i pune pe banda de transport.

 

Nu poţi preda un telefon pe care nu-l ai

Într-o călătorie internaţională, ar trebui să-ţi laşi telefonul mobil şi laptopul acasă. În majoritatea aeroporturilor internaţionale poţi închiria telefoane care includ planuri de date. Asta dacă ţii neapărat să depinzi de un telefon …

Se pot crea şi alte scenarii prin care să eviţi predarea telefonului şi descărcarea informaţiilor personale de pe el de către agenţii de vamă. Este acesta un inconvenient ? Dimpotrivă ! Este singura acţiune sănătoasă dacă iei în calcul că în acest fel eviţi ca datele tale personale să cadă în mâini rele.

Aşa cum îţi încui uşa de la casă, aşa ar trebui să-ţi pui la adăpost datele tale personale, fie că sunt în telefon, fie în laptop, fie în altă parte. Fireşte, agenţii din Patrula de Vămi şi Graniţă te pot reţine oricum şi te pot sili să le dai parolele pentru diferite conturi manual. Dar nu este uşor ca ei să ştie ce servicii foloseşti şi ce servicii nu foloseşti, sau dacă ai mai multe conturi.

Trăim într-o epocă de supraveghere în masă, în care în fiecare an guvernele din întreaga lume introduc noi legi anti-intimitate înfricoşătoare. ,,Cei care sunt dispuşi să-şi predea libertatea în schimbul securităţii au cerut întotdeauna ca, dacă ei renunţă la libertatea lor totală, aceasta să fie luată şi de la cei care nu sunt pregătiţi să o facă”, a spus Friedrich Hayek.

Pâna una-alta, să urmăm motto-ul Cercetaşilor americani: ,,Întotdeauna să fii pregătit” ..., iar data viitoare când ai de gând să treci o graniţă, lasă-ţi telefonul acasă.

 

Traducere: Catacombele Ortodoxiei