----------------

 

Carti in site

 

--------------------

Patriarhul Athenagora al Constantinopolului şi relaţiile sale cu Lumea Nouă (VI)

Un apostol al Evangheliei Americii pentru Ortodoxie ...

 

 

În două dintre rapoartele obţinute de la Departamentul de Stat, din 1953 şi 1957, patriarhul Athenagora şi-a exprimat loialitatea faţă de Statele Unite chiar mai puternic ca înainte, până în punctul în care, în ambele ocazii, consulii americani au găsit cuvintele lui Athenagora a fi remarcabile.

 

* * *

 

Într-un raport datat 10 aprilie 1953, noul consul american la Istanbul, Robert Macatee, scria acestea cu privire la prima sa întâlnire cu patriarhul Athenagora:

,,Cu ocazia primei mele vizite oficiale la patriarhul ecumenic Athenagora pe 1 aprilie, patriarhul a consacrat mare parte din timpul său pentru a-şi exprima dragostea şi admiraţia pentru Statele Unite şi pentru toate lucrurile pe care le reprezintă ţara noastră. El a mers atât de departe încât a afirmat că piatra de temelie a politicii pe care şi-a stabilit-o ca patriarh era de a promova idealurile americane. Expresiile sale de admiraţie pentru Statele Unite erau uneori atât de nestăpânite încât deveneau aproape stânjenitoare. Nu am putut să nu-mi dau seama că dacă, ca cetăţean turc, sentimentele sale sunt exprimate aşa de liber ne-americanilor, el va fi etichetat drept un soi de pro-american profesionist, că influenţa sa în Turcia şi printre ortodocşi va fi în consecinţă diminuată, şi că unora vor considera că declaraţiile sale sunt doar repetiţia propagandei americane. Înţeleg că în unele sectoare eforturile sale au fost ignorate deja din acest motiv şi că Departamentul este conştient de aceasta. Prin urmare, aş fi înclinat să recomand ca noi să facem ce putem pentru a încuraja o notă de subtilitate în exprimările sentimentelor sale pro-americane foarte de înţeles, şi ca relaţiile noastre viitoare cu el să fie conduse cu o asemenea discreţie încât să evităm să fie prea strâns asociat cu noi”.

 

Patriarhul ecumenic Athenagora

 

* * *

 

Câţiva ani mai târziu, alt consul american, Robert Miner, a consemnat o întâlnire cu patriarhul Athenagora care a avut loc la Fanar pe 11 octombrie 1957. Pe plicul scrisorii raportului său, consulul general Miner scria: ,,Probabil cea mai notabilă observaţie a fost reiterarea puternic exprimată a patriarhului că el şi scaunul său erau întotdeauna la dispoziţia Departamentului de Stat pentru a promova în orice mod posibil obiectivele politicii externe ale Statelor Unite”.

Iată secţiunea raportului la care se referă Miner:

,,I-am făcut o vizită scurtă patriarhului Athenagora, la cererea mea, pentru a-l înştiinţa că plecam în Statele Unite şi voi duce orice mesaj dorea el către Departamentul de Stat. El a răspuns repetând că el şi scaunul său erau întotdeauna la dispoziţia Departamentului de Stat pentru a promova în orice mod posibil obiectivele politicii externe ale guvernului american. El a extins această remarcă spunând că el va lua asupra sa personal orice misiune sau raport pe care oricare din clericii săi de oriunde le-ar putea săvârşi, care ar facilita obiectivele americane. Cu toate că a făcut remarci similare în trecut, el a fost mai emfatic şi specific cu această ocazie”.

 

* * *

 

Pe câtă vreme consulii erau uluiţi de loialitatea patriarhului Athenagora faţă de guvernul american, Athenagora însuşi era doar consecvent. În 1942, el spusese OSS (predecesorul CIA): ,,Toţi cei aflaţi sub autoritatea mea sunt sub autoritatea voastră. Le poţi cere orice serviciu ai nevoie. Nu vor fi puse nici un fel de întrebări şi instrucţiunile tale vor fi executate în mod fidel”. Iar într-o scrisoare separată către şeful OSS din acelaşi an: ,,Cu toate acestea, sunt pregătit să mă supun oricărei îndatoriri şi să fac orice sacrificiu posibil pentru ţara noastră iubită, care luptă pentru libertate şi dreptate universală şi pentru Ziua Nouă care va să vină”.

Din toate aceste documente, patriarhul Athenagora dă impresia unui adevărat credincios în America, a unui om care a crezut profund într-un destin rânduit dumnezeieşte, aproape mesianic pentru Statele Unite – pentru a folosi propria exprimare a patriarhului din 1951: ,,Misiunea care i-a fost dată de Dumnezeu de a da libertate, prosperitate şi fericire tuturor popoarelor”.

Patriarhul Athenagora nu ar trebui tratat ca un fel de marionetă a SUA, ca fiind doar alt lider mondial aflat sub drapelul Americii pe un front indirect în Războiul Rece. Loialitatea lui faţă de Statele Unite era autentică, născută nu dintr-o dependenţă de SUA, ci dintr-o credinţă profundă în America şi o dragoste puternică pentru America. Dacă au existat arhipăstori minunaţi precum Sfântul Inochentie de Alaska şi alţii care au fost apostolii Evangheliei Ortodoxiei în America, patriarhul Athenagora a fost tot atât de mult un apostol al Evangheliei Americii pentru Ortodoxie ...

 

Sursa: https://orthodoxhistory.org, 14 februarie 2020, ,,Athenagoras: The Apostle of America to Orthodoxy”

 

Episodul urmator