----------------

 

Carti in site

 

--------------------

Minunata lume nouă a cipurilor şi biometriei (XIX)

Cipuri implantate de bunăvoie

 

Episoadele anterioare

 

Republica Cehă

Moda implantării de cipuri a ajuns şi în Republica Cehă, unde circa 20 de persoane şi-au implantat un cip sub piele. Acesta este folosit în locul cardurilor bancare fără contact (contactless) pentru a plăti cumpărăturile sau pentru a descuia un smartphone. Radioul ceh anunţă că deocamdată doar plăţile în monedă digitală bitcoin sunt disponibile pentru cei cu implant.

La sfârşitul anului 2016, Jan Hubik, membru al asociaţiei cehe non-profit Paralelni Polis, relata: ,,Nu există nici o dificultate specială. Dacă îl cumpăraţi, îl primiţi într-un ambalaj steril, cipul fiind deja pus în seringă. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă dezinfectaţi mâna, să deschideţi pachetul într-o încăpere sterilă şi să vi-l injectaţi în mână”. Potrivit lui, tot mai mulţi oameni vor să-şi facă implant. ,,Primul eveniment l-am organizat anul acesta (n.r.: 2016) la sfârşitul lunii ianuarie. Următoarea implantare a fost realizată în septembrie şi de data aceasta au fost înregistraţi de două ori mai mulţi oameni”, a spus el.

 

Belgia

La începutul lunii februarie 2017, presa internaţională anunţa alte noutăţi pe frontul implantării de cipuri. Compania de marketing NewFusion din Belgia a implantat cipuri unora din angajaţii săi. Cipul costă circa 100 euro şi conţine numele şi prenumele angajatului, numărul său de telefon, dar poate stoca şi alte informaţii care pot fi ‘citite’ de calculator sau telefonul mobil, precum cartea de vizită a posesorului. Ca urmare, implantul permite accesul în clădirea de birouri, accesul la sistemele informatice ale companiei etc. Angajaţii au renunţat la legitimaţia de serviciu şi chei, folosindu-şi în schimb cipul implantat.

Un angajat, Dries van Craen declara: ,,Pot să-mi pornesc calculatorul doar scanându-mi implantul. Îmi pot consulta direct întâlnirile programate astăzi şi lista de sarcini”. Cipurile sunt similare celor care există în cardurile bancare sau sistemul Oyster din Londra – folosit de peste 10 milioane de oameni pentru transportul public din capitala britanică. Astfel, informaţia stocată în ele poate fi citită de la mică distanţă de dispozitive speciale.

Ştirea despre implantarea angajaţilor de la NewFusion a stârnit o dezbatere la nivel european privind securitatea şi siguranţa personale, ca şi intimitatea posesorilor de cip. Liga Drepturilor Omului din Belgia consideră că implantarea de cip nu este decât ,,o metodă mult prea avansată de supraveghere a angajaţilor”. Faptul că dispozitivul este permanent ridică o problemă etică, afirmă activiştii belgieni.

Alexis Deswaef, preşedintele Ligii pentru Drepturile Omului din Belgia, explică: ,,Angajatorul are posibilitatea să monitorizeze sosirea şi plecarea angajaţilor, timpul petrecut în afara biroului. Într-un final, se pot întocmi rapoarte despre randamentul unui anumit angajat”. Cu alte cuvinte, patronul poate urmări ce face angajatul şi acest lucru duce la derapaje periculoase.

 

Peste ocean

În a doua jumătate a lunii iulie 2017, o altă ştire despre implantarea de cipuri a stârnit valuri pe internet. De data aceasta era vorba despre o companie americană, Three Square Market din statul Wisconsin. Compania se ocupă cu producerea şi comercializarea de chioşcuri automatizate pentru vânzarea de produse alimentare.

Conducerea companiei a oferit gratuit angajaţilor ei implantarea de cipuri pentru a se legitima, a se loga la computere şi a cumpăra gustări de la automate. Directorul companiei, Todd Westby, afirmă: ,,În viitor credem că tehnologia RFID va putea fi folosită pentru a îndeplini mai multe funcţii, de la a face cumpărături, a descuia uşi, a folosi copiatorul, a te loga la computere, la a stoca informaţie medicală …034. Minunata lume noua a cipurilor si biometriei XIX Imaginaţi-vă cum ar fi să călătoriţi fără paşaport, fără să vă faceţi griji că l-aţi putea pierde. Doar să vă ridicaţi mâna şi să apară toate documentele dvs.”.

 

Implantarea unui microcip la Three Square Market din River Falls, Wisconsin

 

Când angajaţii au fost informaţi despre iniţiativă, care este în întregime opţională, ei au avut o gamă largă de reacţii, de la rezistenţă la entuziasm, dar în cele din urmă, peste jumătate din ei, adică 50, au ales să devină ,,jumătate oameni, jumătate cărţi de credit umblătoare”.

Ca în Suedia, compania a organizat pentru ei o petrecere de implantare, plătind costul cipului, 300 de dolari. Angajaţii, care acum au cipul angajatorului în trup, au afirmat că la implantare ,,au simţit ca o scurtă înţepătură”. Există şi reticenţi printre angajaţi. Katie Langer afirma: ,,Mă îngrijorează eventualele efecte asupra sănătăţii. Ce se va întâmpla cu corpul meu, dacă îmi implantez acest obiect străin în mână ?”

Cât priveşte îngrijorările legate de securitate şi intimitate, Westby susţine că cipurile nu includ GPS şi sunt sigure împotriva atacurilor cibernetice. ,,Nu este nimic de atacat întrucât informaţiile sunt codificate precum în carduri”, spune el. Şeful pentru securitatea consumatorului de la compania McAfee, Gary Davis, are altă opinie: ,,Aş putea vedea tâlhari care încearcă diferite tehnici pentru a ataca cipul în sine sau informaţiile transmise către şi de la cip”. De asemenea, angajatorul poate urmări ora la care ajunge un angajat la birou, cât timp petrece în birou, la bufet sau baie sau cât timp stă în alte încăperi din clădire.

Lorrie Faith Cranor, conducător asociat de inginerie şi politică publică la Carnegie Mellon, arată că iniţial companiile pot afirma că nu plănuiesc să colecteze informaţiile de pe cip, dar îşi schimbă această politică pe parcurs. ,,Ce voi face ? Mă duc să mi-l îndepărtez, dacă nu-mi place ?” a întrebat ea retoric. ,,În plus, nu ştiu dacă vreau să-mi implantez acest cip şi nu ştiu dacă vreau ca şeful meu să aibă posibilitatea să mă urmărească” a continuat ea.

Conducerea companiei Three Square Market afirmă că toată lumea se va înscrie în curând în curentul implantării. ,,Este următorul lucru care se va întâmpla în mod inevitabil şi noi vrem să facem parte din eveniment”, a declarat Todd Westby. La rândul său, Tony Danna, vice-preşedintele companiei pentru dezvoltare internaţională, spune: ,,Nu veţi crede cât de multe companii ne-au contactat în ultimele două zile întrebându-ne cum funcţionează şi cum să le ofere angajaţilor lor această tehnologie”. Angajatul Patrick McMullan consideră că în curând toţi vor avea cip: ,,Piaţa internaţională este deschisă şi credem că traiectoria viitoare a poziţiei pe piaţă va fi determinată de cine prinde locul întâi”.

Gene Munster, investitor şi analist la Loup Ventures, care susţine realitatea augmentată, realitatea virtuală şi diverse tehnologii noi, spune că deocamdată compania Three Square Market nu a oferit beneficii concrete în afară de renunţarea la legitimaţie şi logarea automată la computere. El consideră că acţiunea firmei este o ,,expunere ostentativă de relaţii publice” pentru a atrage atenţia asupra produselor lor, şi cu siguranţă au reuşit, acordând măruntei companii timp de difuzare la ore de audienţă pe posturile CBS, NBC şi ABC şi titluri pe prima pagină în presa internaţională.

Diferiţi profesori, analişti şi specialişti în domeniul tehnologiei consideră că practica implantării de cipuri va deveni o rutină în viitor. Noelle Chesley, profesor de sociologie la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, declară: ,,Cred că este tendinţa viitorului. S-a făcut un sondaj de opinie printre cei care dezvoltă aceste tehnologii, iar mulţi dintre ei cred că vom ajunge să integrăm tehnologia în corpurile noastre … Li se va întâmpla tuturor. Dar nu în acest an şi nu în 2018. Poate nu generaţia mea, dar cu siguranţă cea a copiilor mei”.

Tot Chesley evidenţia o idee extrem de interesantă. Compania a declarat că implantarea este voluntară, dar Chesley spune că ,,dacă o companie anunţă un plan de implantare, aşteptarea este că vei primi implantul sau vei risca lipsa avansării, creşterilor de salariu, ba chiar nu vei fi considerat un jucător de echipă”.

Bryan Allen, şef de personal pentru reprezentantul de stat Tina Davis, care a introdus un proiect de lege în Pennsylvania pentru a interzice implantarea obligatorie, declara: ,,Suntem îngrijoraţi din acest motiv. Dacă tehnologia există, ce-l opreşte pe un angajator să zică: ori faci asta, ori nu mai lucrezi aici din acest moment ?”

 

Iosif Mocanu