Ce s-a intamplat cu sfantul altar al Bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol dupa 1453

Ce s-a întâmplat cu sfântul altar al Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol după 1453

 

După căderea Constantinopolului în mâinile turcilor în 1453, 3 vase veneţiene au părăsit metropola încărcate cu diferite relicve pentru a evita ca ele să fie capturate de turci, dar cel de-al treilea vas care transporta sfântul altar al Bisericii Sfânta Sofia s-a scufundat în apele Bosforului în regiunea Marmara. De atunci, exact în zona scufundării, marea este întotdeauna calmă şi liniştită, oricare ar fi starea vremii în zonă. Acest fenomen este adeverit de oamenii de ştiinţă turci moderni, care au încercat în perioade diferite să descopere cauza acestui fenomen straniu, dar din cauza compoziţiei nămoloase a fundului mării, eforturile lor nu au fost încununate de succes.

În lucrarea O cronică de la crearea lumii până în 1629, scrisă în 1781 de Dorotei de Monemvasia, citim: ,,Veneţienii au luat minunatul şi faimosul sfânt altar al Bisericii Sfânta Sofia, cel mai preţios şi mai frumos lucru din biserică, şi l-au dus într-o corabie şi, în timp ce ei înălţaseră velele şi se îndreptau spre Veneţia, o minune !, lângă Insula Marmara corabia s-a despicat şi sfântul altar a căzut în mare, scufundându-se acolo unde a rămas până astăzi. Acest lucru este vădit şi mărturisit de mulţi, pentru că atunci când în întreaga zonă este furtună şi valurile mării devin înfricoşătoare, în locul unde se află sfântul altar este linişte şi marea rămâne netulburată. Şi ei merg acolo cu bărci, pentru a lua apă din acea zonă a mării unde se află sfântul altar, şi are o mireasmă minunată de la sfântul mir şi alte miresme”.

Părintele folclorului grec, Nicolai Politis (1852-1921), scrie despre acest incident: ,,În ziua în care Oraşul a fost luat, sfântul altar a fost pus într-o corabie, pentru a fi dus în Franţa, pentru a nu cădea în mâinile turcilor. Dar acolo, în Marea Marmara, corabia s-a despicat şi sfântul altar s-a scufundat în adânc. În acel loc, marea este ca uleiul, oricât de grozavă ar fi furtuna pe mare care ar avea loc în jur. Şi acest loc a fost întotdeauna recunoscut pentru liniştea care este mereu acolo şi pentru mireasma care vine de acolo. Mulţi chiar s-au învrednicit să-l vadă în adâncurile mării”.

Ar putea fi doar altă legendă care a reuşit să supravieţuiască de veacuri în inimile grecilor, dar potrivit turcilor din Istanbulul de astăzi, acest loc din mare rămâne un fenomen cu adevărat de neexplicat.

 

PC. Pagini duhovnicesti 109

Biserica Sfânta Sofia, mijlocul secolului XIX