Dogma sau doctrina nr. 45
Psihologia totalitarismului
Acest articol a apărut pentru prima oară pe
Transhumanism.News, pe 1 iulie 2022
PARTEA I
Psihologia vremurilor este crucială
Profesorul Mattias Desmet, un psiholog belgian cu un master în statistică, a câştigat recunoaştere internaţională spre sfârşitul anului 2021, când a prezentat conceptul de ,,formaţie de masă” ca explicaţie pentru comportamentul absurd şi iraţional pe care l-am văzut cu privire la pandemia COVID şi contramăsurile luate faţă de aceasta.
El a avertizat de asemenea că formaţia de masă dă naştere totalitarismului, care este tema noii sale cărţi, Psihologia totalitarismului. Lucrarea lui Desmet a fost popularizată ulterior de dr. Robert Malone, a cărui apariţie la podcastul lui Joe Rogan a fost văzută de aproximativ 50 milioane de oameni.
Profesorul Mattias Desmet
Dar deoarece căutarea termenului de ,,formaţie de masă” a explodat în popularitate, Google a răspuns manipulând rezultatele motorului de căutare într-o încercare de a-l discredita pe Desmet şi a arăta oamenilor în informaţiile rezultatelor de căutare ceea ce i-ar determina să nu ţină cont de importanţa lucrării sale. De ce ? Fiindcă Google este în centrul complotului global şi al mişcării către totalitarism.
Cei care refuză să înveţe din istorie sunt siliţi s-o repete, se spune, şi acest lucru pare în mod particular pertinent în zilele noastre deoarece, aşa cum a explicat Desmet, dacă nu înţelegem cum are loc formaţia de masă şi la ce duce, nu o putem preîntâmpina. Cum a ajuns Desmet la concluzia că noi eram în procesul de formaţie de masă ? El spune:
,,La începutul crizei COVID, în februarie 2020, am început să studiez statisticile privind ratele mortalităţii cauzate de virus, ratele fatalităţii infecţiei, rata fatalităţii cazului şi aşa mai departe, şi imediat am avut impresia – şi odată cu mine, câţiva statisticieni faimoşi în întreaga lume, precum John Ioannidis de la Stanford, de exemplu – că statisticile şi modelele matematice utilizate supraestimau în mod dramatic pericolul virusului.
Am scris numaidecât un articol de opinie încercând să aduc câteva greşeli în atenţia oamenilor. Dar am remarcat de îndată că oamenii pur şi simplu nu vroiau să ştie. Era ca şi cum ei nu au văzut nici măcar cele mai flagrante greşeli la nivelul statisticilor care erau utilizate. Oamenii pur şi simplu nu erau capabili să vadă”.
Această experienţă timpurie l-a făcut să se concentreze pe mecanismele psihologice în joc în societate, şi el a devenit convins că ceea ce noi vedeam erau în realitate efectele unui proces pe scară largă de formaţie de masă, deoarece cea mai izbitoare caracteristică a acestei tendinţe psihologice este că ea face oamenii cu desăvârşire orbi la orice contrazice relatarea pe care ei o cred.
Ei devin în fond incapabili de a se distanţa de convingerile lor, şi prin urmare nu pot primi sau evalua informaţii noi. Desmet continuă:
,,Altă caracteristică foarte specifică este că acest proces de formaţie de masă îi face pe oameni dispuşi să sacrifice în mod fundamental orice este important pentru ei – chiar sănătatea lor, averea lor, sănătatea copiilor lor, viitorul copiilor lor.
Procesul artificial de formaţie de masă îi determină pe oameni să sacrifice în mod fundamental propriile interese
,,Când cineva este în puterea unui proces de formaţie de masă, el devine în mod fundamental dornic să sacrifice toate interesele sale individuale. O a treia caracteristică, pentru a enumera doar câteva, este că odată ce oamenii sunt în puterea unui proces de formaţie de masă, ei manifestă în mod tipic o tendinţă spre cruzime faţă de cei care nu cumpără relatarea, sau care nu merg cu relatarea. Ei fac aceasta ca şi cum ar fi o datorie etică.
În sfârşit, ei sunt înclinaţi în mod tipic, întâi să stigmatizeze, şi apoi să elimine, să distrugă oamenii care nu merg împreună cu masele.
Şi iată de ce este extrem de important să înţelegem mecanismele psihologice la lucru, deoarece dacă înţelegi mecanismele, poţi evita ca formaţia de masă să devină atât de profundă încât oamenii să ajungă în acest punct critic în care ei sunt realmente convinşi în mod fanatic că ar distruge pe oricine nu merge împreună cu ei.
Deci, este extrem de important a înţelege mecanismul. Dacă-l înţelegi, te poţi asigura că mulţimea, masa se va distruge întâi pe sine, sau se va epuiza, înainte de a începe să distrugă oamenii care nu merg împreună cu masa.
Aşadar, este de o importanţă crucială, şi acest lucru îl descriu în cartea mea. Descriu cum se iveşte o masă, o mulţime într-o societate, în ce condiţii se iveşte, care sunt mecanismele procesului de formaţie de masă, şi ce poţi face cu privire la el. Aceasta este extrem de important. Voi menţiona acest lucru de la început.
De obicei, este imposibil să trezeşti masele. Odată ce apare într-o societate un proces de formaţie de masă, este extrem de dificil să trezeşti masele. Dar să le trezeşti este important, deoarece poţi evita ca masele şi liderii lor să devină atât de fanatic convinşi de relatarea lor încât ei să înceapă să distrugă oamenii care nu merg împreună cu ei”.
Într-adevăr, pentru aceia dintre noi care nu am căzut sub vraja relatării COVID iraţionale, cruzimea cu care conducerea politică, mass-media şi oamenii în general au încercat să forţeze alinierea a fost şocant de respingătoare. Mulţi au fost atacaţi fizic, şi unii chiar omorâţi, pur şi simplu fiindcă nu purtau mască, despre care noi ştiam că este o strategie de prevenţie inutilă.
Contextul istoric al hipnozei de masă
Este mai uşor a înţelege ce este formaţia de masă dacă o luăm în considerare ca hipnoză de masă, deoarece ele nu sunt doar asemănătoare, ele sunt identice, spune Desmet. Formaţia de masă este un fel de hipnoză care apare când sunt întâlnite condiţii specifice. Şi, în mod tulburător, aceste condiţii, şi tranşa hipnotică care apare, aproape întotdeauna preced naşterea sistemelor totalitare.
Statele totalitare sunt bazate pe hipnoză de masă
Pe câtă vreme totalitarismul şi o dictatură clasică au în comun anumite trăsături, există diferenţe clare la nivel psihologic. Potrivit lui Desmet, o dictatură clasică, la nivel psihologic, este foarte primitivă. Ea apare într-o societate care este înspăimântată de un grup mic, un regim dictatorial, din cauza potenţialului său agresiv.
Pe de altă parte, totalitarismul se naşte dintr-un mecanism psihologic foarte diferit. În mod interesant, statul totalitar nu a existat de fapt înainte de secolul XX. Este un fenomen relativ nou, şi este bazat pe formaţia de masă sau hipnoza de masă.
Condiţiile pentru această stare hipnotică de masă (enumerate mai jos) au fost întâlnite pentru prima oară doar înainte de apariţia Uniunii Sovietice şi Germaniei naziste, deci acesta este contextul nostru istoric[1]. Aceste condiţii au fost întâlnite din nou chiar înainte de criza COVID. Ceea ce noi vedem acum este un tip diferit de totalitarism, în mare parte datorat progreselor tehnologice care au creat instrumente extrem de eficiente pentru a influenţa subconştientul publicului.
Noi avem acum unelte foarte sofisticate cu care să hipnotizăm mase mult mai mari de oameni decât puteau ei în vremurile anterioare. Dar în timp ce totalitarismul din zilele noastre este mai curând global decât regional, iar războiul informatic este mai sofisticat decât orice putea trece în revistă sovietele sau naziştii, dinamicile psihologice de bază sunt identice.
A înţelege hipnoza
Deci, care sunt aceste dinamici psihologice ? ,,Formaţia de masă” este un termen clinic care în jargonul unui laic ar putea fi tradus simplu ca un soi de hipnoză de masă, care poate avea loc de îndată ce sunt îndeplinite anumite condiţii.
Când eşti hipnotizat, primul lucru pe care îl va face cel care te hipnotizează va fi să decupleze sau să retragă atenţia ta de la realitate sau mediul înconjurător ţie. Apoi, prin sugestia sa hipnotică – de obicei o relatare sau o afirmaţie foarte simplă declarată cu voce tare – hipnotizatorul va concentra întreaga ta atenţie într-un singur punct, de exemplu, un pendul mişcător sau chiar vocea sa.
Din perspectiva persoanei hipnotizate, va părea ca şi cum realitatea a dispărut. Un exemplu extrem al acestui fapt este utilizarea hipnozei pentru a-i face pe oameni insensibili la durere în timpul operaţiei. În această situaţie, concentrarea mintală a pacientului este atât de îngustă şi intensă încât el nu observă că trupul său este tăiat.
Purtarea măştilor pentru a evita COVID a devenit un simptom al hipnozei globale – sus, SUA; jos, Japonia
În acelaşi fel, nu contează cât de mulţi oameni sunt răniţi de măsurile COVID, deoarece atenţia este pe COVID şi orice altceva a dispărut, în termeni psihologici.
Oamenii pot fi omorâţi pentru că nu poartă mască şi cel hipnotizat nu va ridica o sprânceană. Copiii pot muri de foame şi prietenii se pot sinucide din disperare financiară – nimic din acestea nu va avea un impact psihologic asupra celor hipnotizaţi deoarece pentru ei, starea altora nu se înregistrează. Un exemplu perfect al acestei orbiri psihologice faţă de realitate este că morţile şi leziunile provocate de vaccinul anti-COVID pur şi simplu nu sunt recunoscute şi nici măcar considerate a fi circumstanţiale.
Oamenii vor face vaccinul, vor suferi leziuni masive, şi vor spune: ,,Mulţumesc lui Dumnezeu că am făcut vaccinul sau ar fi fost mult mai rău”. Ei nu pot concepe posibilitatea că ei au fost răniţi de vaccin. Am văzut chiar oameni care şi-au exprimat recunoştinţa pentru vaccin când cineva pe care se crede că-l iubeau a murit în decursul a câteva ore sau zile după ce l-a făcut ! Este năucitor. Dinamica psihologică a hipnozei explică acest comportament iraţional şi altfel de neînţeles, dar tot este cât se poate de fantastic.
Desmet spune: ,,Chiar dacă cunosc mecanismele la lucru, sunt uluit de fiecare dată când le văd. Aproape că nu pot să cred ceea ce văd. Cunosc o persoană al cărei soţ a murit la câteva zile după vaccin, în timpul somnului, din cauza unui stop cardiac.
Şi am crezut că ’acum ea va deschide ochii şi se va trezi’. Nicidecum. Ea chiar a continuat în acelaşi mod fanatic – încă mai fanatic – să vorbească despre cât de fericiţi ar trebui să fim că avem acest vaccin. Incredibil”.
Rădăcinile psihologice ale formaţiei de masă
Aşa cum am menţionat, formaţia de masă, sau hipnoza de masă, poate avea loc când sunt prezente anumite condiţii psihologice într-o porţiune îndeajuns de mare a societăţii. Cele 4 condiţii principale care trebuie să existe pentru a se naşte formaţia de masă sunt:
– singurătatea larg răspândită şi lipsa legăturii sociale, care conduce la:
– sentimentul că viaţa este lipsită de înţeles, lipsită de scop, lipsită de sens, şi/sau confruntarea cu circumstanţe repetate care nu au sens raţional, care conduce la:
– nelinişte şi nemulţumire larg răspândită fluctuantă (nelinişte/nemulţumire care nu are o cauză evidentă sau distinctă), care conduce la:
– frustrare şi agresivitate larg răspândită fluctuantă (frustrarea şi agresivitatea nu au cauză perceptibilă), care are drept rezultat sentimentul că nu ai control.
Cum apare formaţia de masă într-o societate
Odată ce o porţiune îndeajuns de mare a societăţii se simte neliniştită şi că a pierdut controlul, acea societate devine foarte vulnerabilă la hipnoză de masă. Desmet explică:
,,Izolarea socială, lipsa de sens, anxietatea fluctuantă, frustrarea şi agresivitatea sunt foarte neplăcute deoarece dacă oamenii se simt neliniştiţi, fără a şti de ce se simt neliniştiţi, în mod tipic ei simt că pierd controlul. Simt că nu se pot apăra de anxietatea lor.
Relatarea COVID răspândită de mass-media şi de purtătorii de cuvânt ai guvernelor urma regulile hipnozei de masă
Şi dacă în aceste condiţii, o relatare este distribuită prin mass-media, indicând un obiect de anxietate, şi în acelaşi timp furnizând o strategie de a trata obiectul anxietăţii, atunci toată această nelinişte fluctuantă s-ar putea conecta la obiectul anxietăţii.
Şi ar putea exista o consimţire imensă de a participa la o strategie de a aborda obiectul anxietăţii, indiferent cât de absurdă este strategia. Deci, chiar dacă este limpede de la început – pentru oricine vrea să vadă – că strategia de a trata obiectul anxietăţii ar putea cere mai multe victime decât obiectul anxietăţii însuşi … chiar atunci ar putea exista această această consimţire imensă de a participa la o strategie de a trata obiectul neliniştii.
Acesta este primul pas al oricărui mecanism major de formaţie de masă. Fie că a fost vorba de cruciade, sau de vânătoarea de vrăjitoare, sau Revoluţia Franceză, sau începutul Uniunii Sovietice sau Germaniei naziste, noi vedem acelaşi mecanism când şi când din nou.
Există multă anxietate fluctuantă. Cineva furnizează o relatare care indică un obiect al anxietăţii şi o strategie de a trata problema. Şi atunci toată anxietatea se conectează la obiectul [propus] al anxietăţii.
Oamenii participă la o strategie de a trata obiectul anxietăţii care produce un prim avantaj psihologic important, şi de aici încolo oamenii au impresia că pot controla anxietatea lor. Este conectată la un obiect şi ei au o strategie de a o aborda”.
Episod apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 145/ianuarie-februarie 2023
PARTEA A II-A
O solidaritate fanatică cu colectivitatea
De îndată ce oamenii care obişnuiau să se simtă singuri, neliniştiţi şi fără control încep să participe la strategia prezentată lor ca soluţia pentru anxietatea lor, apare o legătură socială nouă. Deci aceasta consolidează hipnoza de masă, deoarece acum ei nu se mai simt izolaţi şi singuri.
Această consolidare este un soi de intoxicaţie mintală, şi este adevăratul motiv pentru care oamenii cumpără relatarea, indiferent cât de absurdă este. ,,Ei vor continua să cumpere relatarea, deoarece ea creează această nouă legătură socială”, spune Desmet.
Exagerarea măsurilor preventive aveau scopul de a creşte anxietatea şi a produce panică
Deşi conectarea socială este un lucru bun, în acest caz ea devine extrem de distrugătoare, deoarece frustrarea şi agresivitatea fluctuante sunt încă acolo, şi necesită o gură de evacuare[2]. Aceste emoţii trebuie să fie îndreptate către cineva. Ceea ce este mai rău, sub vraja formaţiei de masă, oamenii îşi pierd inhibiţiile şi simţul măsurii.
Astfel, aşa cum am văzut în timpul pandemiei COVID, oamenii vor ataca şi vor arunca injurii în cele mai iraţionale moduri împotriva oricui nu cumpără relatarea. Agresivitatea subiacentă va fi întotdeauna îndreptată către partea populaţiei care nu este hipnotizată.
Vorbind în termeni generali, în mod tipic, de îndată ce are loc formaţia de masă, aproximativ 30% din populaţie va fi hipnotizată – şi aceasta include în mod specific liderii care rostesc relatarea hipnotizantă către public –, 10% rămân nehipnotizaţi şi nu cumpără relatarea, şi majoritatea, 60%, simt că ceva nu este în regulă cu relatarea, dar merg alături de ea pur şi simplu pentru că ei nu vor să dea de bănuit sau să cauzeze probleme.
Altă problemă care apare în ce priveşte legătura socială este că această legătură nu este între indivizi[3], ci este mai degrabă o legătură între individ şi colectivitate. Acest lucru dă naştere unui sentiment de solidaritate fanatică cu colectivitatea, dar nu există solidaritate faţă de nici un individ dat. Prin urmare, indivizii sunt sacrificaţi fără milă pentru ,,binele mai mare” al colectivităţii anonime.
,,Aceasta explică, de exemplu, de ce în timpul crizei COVID, toată lumea vorbea despre solidaritate, dar oamenii acceptau că dacă cineva avea un accident pe stradă, nu ţi se mai permitea să ajuţi acea persoană decât dacă aveai o mască chirurgicală şi mănuşi la dispoziţie.
Aceasta explică de asemenea de ce, în timp ce toată lumea vorbea despre solidaritate, oamenii acceptau că dacă tatăl sau mama lor era pe moarte, nu li se permitea să-i viziteze”, spune Desmet.
Un poliţist neliniştit încearcă să oblige o femeie în vârstă sceptică să poarte mască
În final, tu sfârşeşti într-o atmosferă radicală, paranoidă în care oamenii nu mai au încredere unii în alţii, şi în care oamenii sunt dispuşi să-i raporteze pe cei dragi guvernului.
,,Deci, aceasta-i problema cu formaţia de masă”, spune Desmet. ,,Este solidaritate a individului cu colectivitatea, şi niciodată cu alţi indivizi. Aceasta explică ce s-a întâmplat în timpul revoluţiei din Iran, de exemplu. Am vorbit cu o femeie care a trăit în Iran în timpul revoluţiei, care era de fapt începutul unui regim totalitar în Iran.
Ea a fost martoră oculară cum o mamă şi-a raportat fiul guvernului, şi cum ea a pus funia în jurul gâtului lui chiar înainte de a muri, şi susţinea că este o eroină pentru că a făcut aceasta. Acestea sunt efectele dramatice ale formaţiei de masă”.
Fără un duşman extern, ce se întâmplă ?
Noi ne confruntăm acum cu o situaţie care este mai complicată decât în oricare alte vremuri, deoarece totalitarismul care se naşte acum nu are duşmani externi, cu excepţia cetăţenilor care nu sunt hipnotizaţi şi nu cumpără relatările false. Germania nazistă, de exemplu, a fost distrusă de duşmanii externi care s-au ridicat împotriva ei.
Pe de altă parte, aceasta este un avantaj, deoarece statele totalitare au nevoie întotdeauna de un duşman. Acest fapt a fost foarte bine descris de George Orwell în cartea sa 1984. Pentru ca procesul de formaţie de masă să continue să existe, este nevoie de un duşman extern asupra căruia statul să poată concentra agresivitatea maselor hipnotizate.
Împotrivirea non-violentă şi sinceritatea sunt cruciale
Aceasta ne duce într-un punct cheie, şi acesta este necesitatea împotrivirii non-violente şi a vorbirii împotriva relatării. Împotrivirea violentă te face în mod automat o ţintă a agresivităţii, deci ,,împotrivirea în cadrul unui sistem totalitar trebuie să adere întotdeauna la principiile rezistenţei non-violente”, spune Desmet. Dar trebuie de asemenea să continui să vorbeşti deschis într-un mod limpede, raţional şi neabuziv. Desmet explică:
,,Cel dintâi principiu la care trebuie să adere rezistenţa în timpul unui proces de formaţie de masă şi a unui totalitarism născând este că oamenii care nu merg alături de mase trebuie să continue să vorbească. Acesta este cel mai important lucru.
Deoarece totalitarismul se bazează pe formaţia de masă, şi formaţia de masă este un soi de hipnoză, formaţia de masă este întotdeauna provocată de glasul liderului, care ţine populaţia într-un proces de hipnoză. Şi când voci distonante continuă să vorbească tare, ele nu vor fi capabile să trezească masele, dar vor tulbura[4] în mod constant procesul de formaţie de masă.
Ele vor interfera în mod constant cu hipnoza. Dacă există oameni care continuă să vorbească deschis, formaţia de masă nu va deveni de obicei atât de profundă încât să existe o consimţire în populaţie de a distruge oamenii care nu merg alături de mase. Acest fapt este crucial.
Vorbind din punct de vedere istoric, dacă te uiţi la ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică şi în Germania nazistă, este limpede că exact în momentul în care opoziţia a încetat să vorbească deschis în public sistemul totalitar a început să devină crud.
Uciderea în masă a milioane de oameni de Stalin în anii ’1930
În 1930, în Uniunea Sovietică, opoziţia a încetat să vorbească deschis, şi într-o perioadă de 6 până la 8 luni, Stalin a început marile sale epurări, care cereau zeci de milioane de victime. Şi apoi, în 1935, exact acelaşi lucru s-a întâmplat în Germania nazistă.
Opoziţia a fost redusă la tăcere, sau a încetat să vorbească deschis. Ei au preferat să meargă în ilegalitate. Credeau că aveau de-a face cu o dictatură clasică, dar nu era aşa. Ei aveau de-a face cu ceva cu totul diferit. Aveau de-a face cu un stat totalitar.
Iar decizia de a merge în ilegalitate a fost o decizie fatală pentru ei. Deci, de asemenea în Germania nazistă, într-o perioadă de un an după ce opoziţia a încetat să vorbească deschis în public, a început cruzimea şi sistemul a început să distrugă întâi pe opozanţii săi. Această schemă este întotdeauna aceeaşi.
În prima fază, sistemele totalitare sau masele încep să atace pe cei care nu merg împreună cu ei. Dar, după o vreme, ei chiar încep să atace şi să distrugă pe oricine, grup după grup.
Şi în Uniunea Sovietică, unde procesul de formaţie de masă a mers foarte departe, mult mai departe decât în Germania nazistă, Stalin a început să elimine aristocraţia, fermierii mici, fermierii mari, bijutierii, evreii, toţi oamenii care potrivit lui nu vor deveni niciodată buni comunişti.
Dar după o vreme, el chiar a început să elimine grup după grup fără nici o logică. Pur şi simplu pe oricine. Deci, iată de ce Hannah Arendt a spus că un stat totalitar este întotdeauna un monstru care-şi devorează propriii copii. Şi că procesul distrugător începe când oamenii încetează să vorbească deschis.
Acesta este probabil motivul pentru care, la începutul secolului XX, existau câteva ţări unde exista formaţie de masă, dar unde nu a existat niciodată un stat totalitar pe deplin dezvoltat.
Protestele paşnice împotriva statului totalitar ajută la spargerea hipnozei colective
Probabil, existau îndeajuns de mulţi oameni care nu tăceau, care continuau să vorbească. Acest lucru este crucial de înţeles. Când apare formaţia de masă, în mod tipic oamenii simt că nu are sens să vorbească deoarece oamenii nu se trezesc. Oamenii nu par sensibili la contraargumentele lor raţionale.
Dar, noi nu trebuie să uităm niciodată că a vorbi deschis are un efect imediat. Poate că nu trezeşte masele, dar perturbă procesul de formaţie de masă şi hipnoza. Şi pe acea cale, preîntâmpină ca masele să devină deosebit de distrugătoare faţă de oamenii care nu merg alături de ele.
Altceva se petrece de asemenea. Masele încep să se epuizeze. Ele încep să se distrugă pe ele însele înainte de a începe să distrugă oamenii care nu merg alături de ele. Deci, aceasta-i strategia care trebuie utilizată pentru rezistenţa internă faţă de regimurile totalitare”.
Episod apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 146/martie-aprilie 2023
PARTEA A III-A
Respingerea transumanismului şi tehnocraţiei
Aşa cum am menţionat anterior, liderii care proclamă relatările sunt de asemenea întotdeauna hipnotizaţi. Ei sunt fanatici în acest sens. Cu toate acestea, în timp ce liderii mondiali de astăzi sunt fanatici în ce priveşte trasumanismul şi tehnocraţia, ei pot să nu creadă în mod necesar ceea ce spun despre COVID.
’Priveşte, uită pentru o clipă de relatarea COVID’
,,În sfârşit, provocarea ultimă nu este atât de mult de a arăta oamenilor că coronavirusul nu era atât de periculos precum ne aşteptam, sau că relatarea COVID este falsă, ci mai degrabă că această ideologie este problematică – această ideologie transumanistă şi tehnocratică este un dezastru pentru omenire; această gândire mecanicistă, această credinţă că universul şi omul este un fel de sistem mecanic material, care ar trebui pilotat şi manipulat într-un mod transumanist tehnocratic mecanicist”.
Mulţi ştiu că spun minciuni, dar ei justifică acele minciuni ca fiind necesare pentru a aduce ideologiile transumanismului şi tehnocraţiei la împlinire. Agenda COVID ridicolă este un mijloc către un scop. Acesta este alt motiv pentru care noi trebuie să continuăm să respingem şi să vorbim deschis, deoarece odată ce dispar contraargumentele, aceşti lideri vor deveni încă mai fanatici în căutarea lor ideologică.
,,Aceasta este provocarea ultimă: a arăta oamenilor că în final, o perspectivă transumanistă asupra omului şi lumii va atrage după sine dezumanizarea fundamentală a societăţii noastre. Deci, cred că aceasta este provocarea reală cu care ne confruntăm. Arătând oamenilor, ’priveşte, uită pentru o clipă de relatarea COVID’.
Dacă noi continuăm în acelaşi mod, ne îndreptăm către o societate transumanistă controlată în mod radical tehnologic, care nu va lăsa loc defel pentru viaţa unei fiinţe umane”.
Va deveni mai rău înainte de a deveni mai bine
Ca şi mine, Desmet este convins că noi ne îndreptăm cu repeziciune către totalitarism global şi că lucrurile vor merge mult mai rău înainte ca ele să meargă mai bine. De ce ? Fiindcă noi suntem doar în stadiile iniţiale ale procesului totalitarismului. La orizont, identitatea digitală se conturează considerabil, şi odată cu ea vine o reţea de control puternic impenetrabilă capabilă de a distruge aproape pe oricine.
Licărirea de speranţă este aceasta: oricine a studiat formaţia de masă şi totalitarismul a conchis că ambele sunt în mod intrinsec auto-distrugătoare. Ele nu pot supravieţui. Şi, cu cât are mai multe mijloace la dispoziţie pentru a controla populaţia, cu atât mai curând s-ar putea auto-distruge, deoarece totalitarismul distruge miezul fiinţei umane.
Totul este despre controlul guvernamental …
În cele din urmă ,,totalitarismul” se referă la ambiţia sistemului. El vrea să elimine posibilitatea alegerii individuale, şi făcând aceasta, distruge miezul a ceea ce trebuie să fie uman, ,,deoarece energia psihologică într-o fiinţă umană apare în orice moment în care o fiinţă umană poate face o alegere care este cu adevărat propria alegere”, spune Desmet. Cu cât mai repede un sistem distruge individul, cu atât mai curând sistemul colapsează.
Încă o dată, singura armă împotriva distrugerii brutale a umanităţii este a combate, a vorbi deschis, a te împotrivi fără violenţă. Nu poate opri totalitarismul pe căile sale, dar poate ţine în şah cele mai crunte atrocităţi. De asemenea va asigura un mic spaţiu unde cei care se opun pot încerca să supravieţuiască împreună şi să prospere în mijlocul peisajului totalitar.
,,Deci, dacă vrem să reuşim, noi trebuie să ne gândim la structuri paralele care ne pot permite să fim puţin auto-suficienţi. Noi putem încerca să ne convingem că nu avem nevoie prea mult de sistem. Dar până şi aceste structuri paralele vor fi distruse la un moment dat dacă oamenii nu continuă să vorbească deschis. Deci, acest fapt este crucial.
Cu cât oamenii fac mai multe proteste, cu atât mai puţin totalitarismul se poate instaura asupra lor
Încerc să aduc aceasta în atenţia oricărei persoane. Noi putem construi structuri paralele pe cât de multe vrem, dar dacă sistemul devine prea distrugător şi decide să folosească potenţialul său agresiv total, atunci structurile paralele vor fi distruse. Dar sistemul nu va atinge niciodată acest nivel de profunzime a hipnozei dacă există voci distonante, care continuă să vorbească deschis. Prin urmare, sunt foarte hotărât să continui să vorbesc”.
Cu toate că este imposibil a face predicţii precise, sentimentul puternic al lui Desmet este că probabil vor fi cel puţin 7-8 ani înainte ca sistemul totalitar care se naşte actualmente se va prăbuşi şi se va auto-distruge. Ar putea fi mai mulţi sau mai puţini [ani]. Societatea este un sistem dinamic complex, şi nici măcar în privinţa sistemelor dinamice simple nu se pot face predicţii nici măcar cu o secundă înainte. Acest lucru este cunoscut ca impredictibilitatea deterministă a eco-sistemelor dinamice.
Mai multe informaţii
Indiferent cât de mult durează [până când se auto-distruge], cheia este de a supravieţui tuturor acestor lucruri şi de a face ce poţi pentru a minimaliza carnajul. O provocare cheie la nivel individual va fi a menţine principiile elementare ale umanităţii. În interviu, Desmet discută cartea lui Alexandru Soljeniţân, Arhipelagul Gulag, care subliniază importanţa păstrării umanităţii proprii în mijlocul unei situaţii inumane.
,,Acesta, probabil, este singurul lucru care ne poate garanta un rezultat bun al întregului proces – care este un proces necesar, cred. Această criză nu este lipsită de semnificaţie. Nu este lipsită de sens. Este un proces în care societatea poate da naştere la ceva nou, ceva mult mai bun decât există până în prezent”, spune el.
Episod apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 147/mai-iunie 2023
[1] N.r.: Putem comenta şi noi, din perspectivă creştină, că, mai înainte de a se putea manifesta o asemenea stare hipnotică de masă la nivelul unui întreg popor, era nevoie de o descreştinare profundă – un proces care s-a făcut simţit în Europa odată cu Revoluţia Franceză de la 1789 şi care a ajuns astăzi la nişte cote atât de îngrijorătoare, încât a devenit cu putinţă ca starea hipnotică de masă să cuprindă întreaga populaţie a lumii. Acesta este, de fapt, adevăratul motiv pentru care statul totalitar a apărut abia în secolul XX: nu au existat premisele apariţiei lui din cauza credinţei creştine existente în lume.
[2] N.r.: Fiindcă, în realitate, strategia propusă nu rezolvă problema anxietăţii. De ar rezolva-o, ar dispărea frustrarea şi agresivitatea.
[3] N.r.: Altă problemă care dovedeşte falsitatea soluţiei, faptul că nu aduce ceva real, autentic, ci introduce doar o altă minciună, care acoperă minciunile anterioare, şi tot aşa. Cine vrea să priceapă …
[4] N.r.: Tocmai de aceea se merge în paralel pe cenzură, pentru a pune capăt vocilor distonante. Precum se remarcă la începutul articolului, Google a manipulat rezultatele motorului de căutare pentru a anihila vocea distonantă a lui Mattias Desmet.