Dogma sau doctrina

DOGMĂ SAU DOCTRINĂ ?
Seriale care au rulat în cadrul acestei rubrici
de la nr. 1 (aprilie 1999) până la nr. 150 (noiembrie-decembrie 2023)
Mai 2000
Declaraţia de la Snagov
La jumătatea lunii mai a avut loc un eveniment politico-religios cu implicaţii profunde pentru societatea românească. Astfel, pe 16 mai, la Snagov, conducătorii tuturor cultelor religioase recunoscute de statul român au semnat, în prezenţa reprezentanţilor guvernului şi ai preşedinţiei, o declaraţie prin care îşi reafirmă sprijinul pentru procesul de reintegrare a ţării în structurile euro-atlantice. Actul semnat a fost intitulat ,,Declaraţia cultelor pentru integrarea României în Uniunea Europeană”, fiind cunoscut şi sub numele de ,,Declaraţia de la Snagov”.

Biserica şi Uniunea Europeană
Zecile de ani de prezenţă a Bisericii Ortodoxe în mişcarea ecumenistă îşi arată azi roadele sub toate aspectele. Pe lângă adoptarea ideologiei ecumeniste referitoare la misiunea socială a Bisericii, ierarhii ecumenişti şi-a însuşit viziunea protestantă asupra relaţiei care trebuie să existe între Biserică şi stat. Acest curent de opinie se reflectă în relaţia dintre Bisericile Ortodoxe ecumeniste şi Uniunea Europeană - organismul politic de conducere al viitoarei Europe unite. Astfel, în ultima perioadă se poartă discuţii prin care s-a dorit şi s-a reuşit deturnarea misiunii Bisericii Ortodoxe şi implicarea ei în viaţa secularizată a Europei.

Biserica - societate de binefacere ?
Un alt eveniment religios cu importante semnificaţii pentru viaţa politică şi socială a ţării i-a adunat pe reprezentanţii cultelor creştine la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Între 15-16 iunie, la iniţiativa organizaţiei ,,World Vision România”, s-a desfăşurat Conferinţa Bisericilor Creştine din România, ce a avut tema ,,Urmarea lui Hristos în viaţa de zi cu zi”.

Anul jubiliar 2000
Secretul de la Fatima – simulacru şi sfinţenie sau Catolicism şi Ortodoxie
Printre manifestările anului jubiliar 2000 se numără ceremonia care a avut la 13 mai la Fatima, în Portugalia. La această dată, Papa Ioan Paul al II-lea, în prezenţa a sute de mii de credincioşi şi asistat de o mie de preoţi şi episcopi din întreaga lume, a beatificat doi copii portughezi, Jacinta şi Francisco Marto (N.R.: beatificarea reprezintă prima etapă pentru ca cineva să fie declarat sfânt în Biserica Catolică). Numele celor doi copii şi a localităţii Fatima sunt legate de un eveniment petrecut cu mai bine de 80 de ani în urmă, ceremonia de beatificare de anul acesta fiind o încununare a sa.

August 2000
Vizita frăţească a Patriarhului Teoctist al României la Moscova
Între 18-21 august 2000, patriarhul Teoctist a vizitat Rusia, la invitaţia Patriarhului Alexie al II-lea al Moscovei şi al întregii Rusii, pentru a participa la sfinţirea bisericii cu hramul ,,Hristos Mântuitorul” din capitala statului rus. Celebra biserică din centrul Moscovei a fost incendiată în 1918 din ordinul autorităţilor comuniste, fiind reconstruită recent la iniţiativa autorităţilor ruse.

Teste de credinţă
Vreme de secole, 14 octombrie a fost o dată deosebită în calendarul ortodox al românilor, fiind ziua în care este cinstită Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a tuturor românilor. Era ziua în care orice român şi-ar fi dorit să fie la Iaşi, pentru a se închina şi a săruta sfintele moaşte primite de domnitorul Vasile Lupu în 1641 din partea Patriarhiei Constantinopolului pentru ajutorul dat acesteia. Era ziua în care românii credeau că îndeosebi Sfânta Parascheva ascultă cu luare aminte la rugăciunile lor, mijlocind pentru necazurile şi nevoile lor la tronul împărătesc al Sfintei Treimi.

Nu vă nădăjduiţi spre boieri, spre fiii oamenilor, întru care nu este mântuire (Psalmi 145,2)
Actuala campanie electorală reprezintă un apogeu al colaborării politicienilor români cu ierarhii Bisericii Ortodoxe. Ierarhii ortodocşi s-au implicat cu seriozitate în lupta politică, i-au susţinut deschis pe candidaţi şi au primit în schimb promisiuni electorale şi sprijin financiar. Se poate vorbi de o ,,închiriere” a imaginii Bisericii pentru campania electorală, iar votul românilor a arătat modul în care ei au perceput şi judecat atitudinea păstorilor lor duhovniceşti

Postdam 2001
Stătut-au de faţă împăraţii pământului şi boierii s-au adunat întru una asupra Domnului şi asupra Unsului lui (Psalmi 2, 1)
,,Consiliul Mondial al Bisericilor este, prin definiţie, o organizaţie ce cuprinde 342 Biserici din mai mult de 120 de ţări de pe toate continentele, cu aproximativ 400 de milioane de credincioşi din aproape toate denominaţiunile creştine. Printre acestea se numără majoritatea Bisericilor Ortodoxe, Protestante şi Anglicane, în timp ce Biserica Romano-Catolică colaborează cu acest for mondial, fără a fi însă membră.
(Episoadele I-III)

Ne îndreptăm oare către Sodoma ?
După mai bine de opt ani de controverse şi dezbateri aprinse, la 28 iunie a.c., Camera Deputaţilor adoptă un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Penal şi, în particular, a articolului 200 referitor la homosexualitate. Sub presiunea forurilor europene şi a unor oameni politici români, fără a ţine seama de opinia societăţii româneşti, deputaţii votează în doar două zile de dezbateri modificarea articolului 200. Ca reacţie, Biserica Ortodoxă Română trimite acestora o scrisoare de protest de care opinia publică a luat cunoştinţă abia la câteva zile după votul din Parlament
(Episoadele I-X)

Există o genă a homosexualităţii ?
Printre homosexuali circulă două curente de opinie. Unii se plâng de presupusa fatalitate genetică pentru a forţa opinia publică să-i exonereze de investigaţia morală. Alţii îşi asumă conduita, considerând-o un gest de supremă libertate.
Dacă homosexualitatea ar avea cauze genetice, iar homosexualii ar fi, într-adevăr, doar nişte victime, aceştia ar trebui acceptaţi ca atare, fără vreo imputaţie. Însă, argumentele de care ei se folosesc pentru a susţine această teză sunt lipsite de temei ştiinţific.

Rob libertăţii post-creştine
,,Aparatul, care se numea tele-ecran, putea fi dat mai încet, dar nu aveai cum să-l închizi de tot. Tele-ecranul recepţiona şi transmitea simultan. Orice sunet pe care l-ar fi scos Winston, mai tare decât o şoaptă foarte slabă, putea fi captat; în plus, cât timp stătea în câmpul vizual al plăcii de metal, putea fi şi văzut, nu numai auzit. Sigur că nu aveai cum şti, în fiecare moment, dacă eşti sau nu ascultat. Erai obligat să trăieşti - şi de fapt aşa şi trăiai, dintr-o obişnuinţă devenită instinct - cu presupunerea că orice sunet pe care-l scoteai era ascultat şi orice mişcare observată, afară de cazul când era întuneric”
(Episoadele I-III)

Octombrie 2004
Bătălia Europei împotriva lui Dumnezeu (I)
- Eşecul Bisericilor europene de a obţine introducerea unei referiri la Dumnezeu în constituţia europeană -
De-a lungul istoriei, oamenii au creat diferite organizaţii statale, pentru ca, prin organele de conducere, un stat să-şi desfăşoare activitatea în pace şi armonie, iar cetăţenii să ducă o viaţă liniştită. Toate tipurile de state - imperii, regate, republici etc - ca moduri de organizare a societăţii umane au la temelie o filosofie care le susţine, o morală şi principii după care se călăuzesc; ideologia dă viaţă statului, creează anumite structuri caracteristice de conducere şi modelează gândirea membrilor societăţii respective, prin modul în care îi determină să-şi ducă viaţa.

Iunie 2007
Ierarhii au transformat BOR într-o ... peşteră de tâlhari !
Acest articol s-a născut în urma nenumăratelor ,,întâlniri” ale celor din redacţia noastră cu abuzuri ale ierarhilor Bisericii oficiale, care ne-au îngrozit ! Este absolut incredibilă situaţia în care se află un credincios care este nevoit să privească la spectacolul cumplit pe care-l oferă ierarhii săi. Simţim o durere şi o mâhnire profundă: cât va mai răbda Dumnezeu palmele pe obrazul Bisericii Sale, fără de prihană, pe care arhiereii români au transformat-o într-o peşteră de tâlhari ?
(Episoadele I-IV)

Într-un articol din România liberă, Sfântul Ioan de Kronstadt este prezentat ca fiind ecumenist
În urmă cu ceva vreme, am citit în suplimentul Aldine, de sâmbătă, al cotidianului România liberă din data de 2 iunie 2007, un articol intitulat ,,Părintele Ioan de Kronstadt, nebun întru Hristos şi ecumenist”. Articolul era o prezentare a cărţii scrise de episcopul Alexandru (Semionov-Tian-Şanskii), ,,Sfântul Ioan de Kronstadt. Viaţa, învăţăturile şi minunile”.
Am rugat îndată pe cineva să-mi cumpere cartea, pentru a vedea pe ce temei sfântul era făcut ecumenist. Nu pentru că aş fi crezut vreo clipă că este adevărat ceea ce se spunea despre sfânt, ci pentru că vroiam să văd ce nouă nebunie se mai vehiculează prin cărţile apărute la noi pe piaţă.

Iulie 2007
,,Membri ai Bisericii – cetăţeni ai lumii”
sau cum amestecul creştinilor cu cele ale acestei lumi îi face să înceteze a mai fi mădulare ale adevăratei Biserici a lui Hristos
De la începutul secolului al XX-lea, se urmăreşte cu asiduitate demolarea Bisericii Ortodoxe printr-un fenomen asemănător imploziei. În acest scop, au fost ,,plasate”, de-a lungul ultimelor decenii, diferite încărcături explozive în puncte cheie ale edificiului instituţiei Bisericii, dintre care acţiunile din cadrul mişcării ecumeniste au fost cele mai importante.
(Episoadele I-II)

Ianuarie 2008
Va deveni omul, graţie tehnologiilor avansate, un ‘înger digital’ ?
Societatea contemporană, aflată într-o criză morală fără precedent şi lipsită de repere autentice, nu mai ştie să judece şi să evalueze diferite fenomene cu care se confruntă. Printre domeniile în care omenirea a pătruns fără a avea puncte de referinţă şi standarde stabile sunt ştiinţa şi tehnologia. Omul de astăzi a ajuns să se ,,joace” de-a ingineria genetică şi biologia moleculară, brevetează substanţe, produce calculatoare din ce în ce mai performante şi alte dispozitive electronice, fără a avea însă vreun hotar etic în folosirea acestor descoperiri ştiinţifice.


Sodoma cucereşte lumea, cu sau fără voia noastră
(Episoadele I-IX)Dogma 45-1
I. Despre parteneriatele sau uniunile civile* ale celor fără de lege
II. Acte legislative care fac referire la homofobie şi la drepturile legale ale uniunilor civile
III. Tipurile de uniuni civile existente astăzi în lume şi drepturile care decurg din legiferarea acestora. Adopţiile copiilor
IV. Promovarea sodomiei la nivel de şcoli, licee şi universităţi ca urmare a legislaţiei existente
V. Consecinţe imediate ale introducerii pretutindeni şi la orice nivel a unei mentalităţi extrem de permisive faţă de sodomie:
A. Unde există poligamie astăzi pe glob ? Comunităţi poligame în ţări de tradiţie creştină
B. Promovarea ‘căsătoriei în grup’ nu se face doar prin articole de presă, seriale de televiziune sau documentare favorabile, ci şi prin cazuri concrete de căsătorii sau aranjamente multiple, care fac înconjurul lumii
C. O altă consecinţă imediată a promovării legislaţiei pro-sodomie: eliminarea cuvintelor ‘căsătorie’, ‘mire’, ‘mireasă’, ‘soţ’, ‘soţie’ din documentele oficiale şi vocabularul curent. În Europa, Marea Britanie se află în fruntea ţărilor ce scot din documentele oficiale termenul ‘căsătorie’. Tradiţiile milenare ale societăţii creştine se prăbuşesc una după alta, sub asaltul letal al sodomiei. După ‘căsătorie’, ‘soţ/soţie’, ‘mire/mireasă’, a venit rândul eliminării din viaţa noastră a cuvintelor ‘mamă’ şi ‘tată’
D. Legislaţia pro-sodomie aduce cu ea încă o noutate: de acum, vom putea să ne definim singuri … genul. Cazuri concrete de schimbare a genului în documentele oficiale
E. Tulburări de ‘identitate de gen’ la … copii. De la grădiniţă la colegiu, copiii nemulţumiţi de genul pe care-l au se confruntă cu tot felul de probleme. În alte părţi ale lumii, copiii care suferă de tulburări de ‘identitate de gen’ sunt trataţi cu medicamente care blochează pubertatea, ceea ce le oferă posibilitatea de a trece mai uşor către o schimbare de sex

Sodoma cucereşte lumea, cu sau fără voia noastrăDogma 62
(Episoadele X-XV)
I. Istoria consemnează că îndepărtarea sodomiei din manualele de diagnoză ale psihiatrilor a fost comandată ideologic. Cum a fost eliminată propriu-zis sodomia din lista tulburărilor mintale ? Care au fost miza şi consecinţele acestei schimbări de diagnostic ?
II. Alte consecinţe ale schimbării de diagnostic din 1973: oare celelalte ,,parafilii”, precum pedofilia, exhibiţionismul, travestismul, sau sadomasochismul nu ar trebui scoase şi ele din lista bolilor mintale ? Legislaţia favorabilă pedofiliei nu întârzie să apară
III. Noi reglementări ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Uniunii Europene cu privire la sodomie
A. În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite se străduieşte din răsputeri să promoveze câteva ‘drepturi’ noi. Drepturi pe baza orientării sexuale şi a identităţii de gen, dreptul la sex care implică dreptul la educaţie sexuală cuprinzătoare şi servicii sexuale şi reproductive – cu alte cuvinte, dreptul la avort, şi nu în ultimul rând drepturile copilului care prevalează în faţa drepturilor tradiţionale ale părinţilor. Este de notat faptul că astfel de drepturi aparţin îndeobşte agendei socialiste ...
B. Europa, prin instituţiile sale unionale sau din afara Uniunii, face presiuni tot mai puternice ca ţările europene să accepte orientarea sexuală şi identitatea de gen în rândul categoriilor anti-discriminare şi să introducă legislaţie corespunzătoare. Cu alte cuvinte, să accepte căsătoria sodomită, adopţia de copii de către cuplurile homosexuale, toate drepturile care derivă din căsătorie şi chiar anumite limitări în ce priveşte libertatea de exprimare, libertatea religioasă şi de conştiinţă când vine vorba de sodomie ...
C. În noile documente europene sunt strecurate Principiile Yogyakarta. Pe 24 iunie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie anterioară a Curţii Constituţionale a Austriei, afirmând că statele independente nu au nici o obligaţie de a introduce ,,căsătoria” sau uniunile civile homosexuale în legislaţia lor. Pe 25 iunie 2010, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (The Parliamentary Assembly of the Council of Europe, PACE) a adoptat Rezoluţia 1751 (2010) şi Recomandarea 1931 (2010), având titlul ,,Combaterea stereotipurilor sexiste din mass-media”. Legislaţia română s-a aliniat instantaneu conceptelor europene de combatere a stereotipurilor sexiste din mass-media.
IV. ,,Puţini oameni au avut o influenţă mai profundă asupra societăţii moderne ca Alfred Kinsey. Kinsey, ’mai mult ca oricine altcineva’, a determinat atât mişcarea de revoluţie sexuală, cât şi pe cea de eliberare a homosexualilor. Numit părintele revoluţiei sexuale, Kinsey este lăudat de unii şi condamnat de alţii, îndeosebi ţinând cont de dovezile crescânde că revoluţia sexuală modernă a agravat numeroase probleme sociale care au produs multă suferinţă şi moarte” …


Învăţătura marilor duhovnici ai BOR nu mai este în duhul Sfinţilor Părinţi ai Bisericii (I)
Cu toate că un astfel de subiect se poate dovedi extrem de delicat, dar şi controversat, ne simţim datori, având în vedere cererile repetate ale unor cititori, să dezbatem în sfârşit chestiunea abaterii păstorilor din Biserica Ortodoxă Română de la învăţătura Sfinţilor Părinţi ai Bisericii. 

Martie 2009
Şcoala de la Frankfurt: conspiraţie pentru a corupe
Civilizaţia occidentală traversează în prezent o criză care este în mod esenţial diferită de orice a fost experimentat mai înainte. Alte societăţi din trecut şi-au schimbat instituţiile sociale sau credinţele religioase sub influenţa forţelor externe sau a dezvoltării lente a progresului intern. Dar nici o societate, asemenea celei a noastre, nu s-a confruntat vreodată în mod conştient cu perspectiva unei alterări fundamentale a credinţelor şi instituţiilor pe care se reazemă întreaga structură a vieţii sociale ... Civilizaţia este dezrădăcinată din temeliile ei în natură şi tradiţie şi este reconstituită într-o nouă organizaţie care este tot atât de artificială şi mecanică ca o fabrică modernă.
(Episoadele I-III)

CONTROLUL MINŢII
Minunata lume nouă de pe urmă
- MK-ULTRA - Războaiele minţii - Controlul procesului biologic - Mesaje subliminale şi utilizări comerciale - Noi standarde pentru ce este o memorie - Efecte auditive - Conexiuni creier-computer - Ce este în mintea dvs. ? - Dansând pe acordurile unui toboşar necunoscut - Controlul minţii şi trupului - Transferarea gândurilor ? - Arme ale minţii - Aplicaţii militare potenţiale ale radiaţiei electromagnetice - Victimele controlului minţii -
(Episoadele I-VII)

Tendinţe distrugătoare în sănătatea mintală
Psihologia, psihiatria şi asistenţa socială au fost confiscate de o agendă ultra-liberală
Corectitudinea politică inadecvată încătuşează intelectul nostru
Dacă ar fi ca psihologia să se avânte ca un vultur, are nevoie atât de o aripă stângă, cât şi de una dreaptă
(Episoadele I-III)

Un scenariu care intrigă
Amiciţia dintre Papa Paul al VI-lea, filozoful umanist Jacques Maritain şi ideologul radical de stânga Saul Alinsky
Nici astăzi, la mai mult de un deceniu de la încheierea secolului XX, nu se poate spune că omenirea a dobândit o imagine de ansamblu asupra multitudinii de curente ideologice şi filozofice care au străbătut acest ultim veac. Încă pare deosebit de anevoios a aduna şi ordona într-o istorie fenomenele şi mişcările de anvergură, şi a le desluşi cauzele şi scopurile reale.
În această privinţă, trăim un adevărat paradox, având în vedere viteza cu care circulă astăzi informaţia, însă aceasta nu a fost nicicând mai tăinuită şi alterată cu scop şi fără scop de persoane, organizaţii şi autorităţi. Cel care se străduieşte să perceapă adevărul pare să se asemene unui arheolog, care descoperă un mozaic antic de sub straturile de particule depuse pe el de-a lungul miilor de ani. La suprafaţă, lucrurile sunt incoerente, însă imaginea care i se dezvăluie pas cu pas înaintea ochilor este înfricoşătoare şi neverosimilă.

Lumea medicală vrea să ne diagnosticheze pe toţi ca bolnavi psihic
Astăzi se inventează câte o boală pentru fiecare obicei incorect politic
,,Câte Stephanie Hall de 11 ani, Matthew Smith de 14 ani şi Shaina Dunkle de 10 ani trebuie să mai moară înainte ca noi să înţelegem ce se întâmplă şi să vorbim şi să acţionăm pentru a pune capăt acestui lucru ? Câţi copii trebuie să moară din cauza acestor medicamente înainte ca noi să realizăm şi să punem capăt acestei terori ? Este profitul atât de multor oameni mai preţios decât siguranţa şi vieţile copiilor noştri ? Din nefericire, moartea acestor copii a rămas tăinuită şi suprimată atât de multă vreme …”
(Episoadele I-VII) 

Catolicism şi comunism – un concubinaj mai puţin cunoscut
Ce aştepta Giorgio La Pira de la Conciliul Vatican II ?
Ce virtuţi avea Giorgio La Pira, de două ori primar al Florenţei, încât a primit cele mai înalte laude nu numai din partea lui Dorothy Day, ci şi din partea Papilor Paul al VI-lea (1963-1978), Ioan Paul al II-lea (1978-2005), care i-a deschis dosarul de canonizare în 1986, şi Benedict al XVI-lea (2005-2013) ? Şi de ce Papa Ioan al XXIII-lea (1958-1963) l-a protejat de toate criticile, pe temei că era catolic şi prin urmare dincolo de orice reproş ?
(Episoadele I-VII)

Italia în bătaia tunului homosexual
Infracţiunea de homofobie este definită atât de vag, încât poate fi folosită ca o armă împotriva oricui 
Începând din martie 2013, profitând de faptul că italienii aveau atenţia îndreptată asupra demisiei papei şi alegerii unui nou pontif, în Parlamentul italian au fost introduse nu mai puţin de 6 proiecte de lege care cer extinderea căsătoriei ,,la familii alcătuite din persoane de acelaşi sex”. Proiectele au fost dezbătute de parlamentari, stârnindu-se discuţii aprinse, au fost modificate, ulterior au fost reduse la 3 proiecte, însă deocamdată nu a fost votat nici unul, rămânând a fi analizate în viitor.

Raportul Lunacek
Drepturi sau privilegii pentru persoanele LGBT ?
În războiul împotriva căsătoriei şi familiei tradiţionale, lobby-ul homosexual internaţional a deschis o multitudine de fronturi: politic, economic, social, legislativ, educativ etc. După ce a câştigat bătălie după bătălie în Statele Unite ale Americii şi Canada, în ultima perioadă şi-a îndreptat atenţia spre teritoriul european. Sunt atacate marile puteri europene, precum Franţa, Marea Britanie, Italia, dar nu sunt neglijate nici ţări precum Croaţia sau România.
Dogma 85 07
Când păcatul devine lege
Sodomia începe să ne fie impusă tuturor în toate sectoarele vieţii cotidiene: în şcoală, în profesia pe care o alegem, în relaţiile pe care le avem cu cei din jur, în familie. De ce ni se impune tocmai sodomia ? De ce ne invadează vieţile această plagă şi oriunde întoarcem capul dăm peste ea ? De ce se doreşte cu atâta putere să li se impună copiilor în şcoală o educaţie a diversităţii ?
(Episoadele I-II)

Demenţa digitală
Cum devenim nebuni noi înşine şi copiii noştri
Profesorul Manfred Spitzer, neurolog şi director medical al Spitalului Universitar Psihiatric din Ulm, Germania, a avut parte de o atenţie sporită din partea presei datorită cărţii sale extrem de bine vândute Demenţa digitală. Cum devenim nebuni noi înşine şi copiii noştri (Digitale Demenz. Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen) şi opiniilor sale tranşante.

PRIVIND CARDUL DE SĂNĂTATE
Informaţiile ce vor fi înscripţionate pe cip-ul cardului sunt următoarele: datele de identificare ale posesorului (nume, prenume, cod de asigurat) şi ale medicului de familie, grupa de sânge, diagnostice medicale cu risc vital şi eventuale boli cronice de care suferă pacientul; mai pot fi înscrise pe cip şi datele de contact a 2 persoane care vor fi apelate în caz de urgenţă.

Noi lămuriri privind cardul de sănătate
La cererea cititorilor noştri, reliefăm următoarele informaţii:
Dogma 87 3
,,Am susţinut legea eutanasiei, dar m-am înşelat teribil”, declară astăzi profesorul de etică olandez Theo Boer
În urmă cu câteva săptămâni, la Simpozionul de Eutanasie din Ottawa, jurnalistul olandez Gerbert van Loenen a declarat: ,,Legalizarea eutanasiei şi sinuciderii asistate medical a declanşat o evoluţie pe care nu am prevăzut-o. Vechiul hotar ‘să nu ucizi’ a fost abandonat, un nou hotar trebuie încă să fie găsit”

Ultimele dezbateri pe marginea cardului de sănătate
Ce alegem: card, adeverinţă sau excluderea din noul sistem sanitar ?
A curs foarte multă cerneală virtuală în ultimele luni pe tema cardurilor de sănătate. Evenimentele s-au succedat cu o oarecare viteză şi am asistat cu toţii la cele petrecute. Poate unii încă îşi pun întrebarea: ce ar trebui să alegem din ce ne oferă noul sistem sanitar ? Card de sănătate, adeverinţa prin care facem dovada că suntem asiguraţi sau excluderea totală din sistem ?

Medicamentele – o înşelătorie de proporţii ?
,,Este neplăcut să vinzi medicamente doar unor oameni bolnavi; dacă ne-am putea lărgi piaţa şi la oamenii sănătoşi, desigur că ar fi benefic pentru afacerile noastre !”
(Episoadele I-II)

Despre căsătoria homosexuală
Lecţii din Canada
Un articol scris de Dawn Stefanovicz în contextul dezbaterii care a avut loc în SUA pe marginea legalizării căsătoriei homosexuale. Ea le vorbeşte americanilor despre consecinţele legalizării căsătoriei homosexuale în Canada, ca să ştie la ce se pot aştepta ...

Enciclica papală Laudato SiDogma 96 1
Papa propovăduieşte ,,schimbarea inimilor” şi ,,convertirea ecologică”
În acest război de impunere a teoriei schimbării climatice s-a implicat recent cu toată energia Papa Francisc. Pe 18 iunie 2015, Papa Francisc a publicat Enciclica Laudato Si. Despre grija pentru casa noastră comună, o enciclică fără precedent în istorie, care abordează problema schimbării climatice. Consilierii papali afirmă că pontiful şi-a exprimat dorinţa de a alcătui un document major pe tema mediului la scurt timp după ce a devenit papă. În ianuarie 2015, papa a anunţat oficial că va publica o enciclică, pentru a contribui la dezbaterea care precede COP21 – conferinţa ONU privind schimbarea climatică care va avea loc la Paris în decembrie 2015 – şi pentru a ,,îmbunătăţi perspectivele privind un nou acord ONU pentru a reduce emisiile de carbon”.
(Episoadele I-V)


ARTICOLE DE WESLEY SMITH
Despre Wesley Smith

1 aprilie 2016
» Eutanasie prin recoltare de organe 

» Disecând epoca ‘fă rău’ din medicină
Interviu cu Wesley J. Smith, acordat site-ului Bioedge, pe 21 iunie 2016, cu ocazia lansării celei mai recente cărţi, Cultura morţii: Epoca ‘fă rău’ din medicină

16 septembrie 2016
» ,,Controlul morţii” şi pericolul pe care-l reprezintă bioetica 

14 octombrie 2016Dogma 99 WS 1
» Eutanasiind copii

11 noiembrie 2016
» Dreptul la sinuciderea asistată pentru bolnavii mintal internaţi

18 aprilie 2017
» Noul răspuns al stângii faţă de boala mintală: uciderea oamenilor

20 august 2017
» Ar trebui să-i înfometăm până la moarte pe pacienţii cu Alzheimer ?

29 septembrie 2017
» Eutanasie pentru pacienţii cu Alzheimer ?

17 septembrie 2017
» Normalizarea petrecerilor de sinucidere


Privind proiectul de lege care vizează preschimbarea cărţilor de identitate actuale. Lămuriri privind noile acte de identitate
În data de 19 martie 2017, autorităţile române au înaintat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români şi străini rezidenţi în România, spre dezbatere publică.


Iată noua societate plăsmuită !
Duşmanii creştinismului îşi văd, în sfârşit, ‘idealurile’ împlinite

PARTEA I [noiembrie-decembrie 2017]
» Moarte cu demnitate. Mai gândiţi-vă. Activiştii pro-sinucidere din Canada vin după copiii voştri
» Canada a legalizat eutanasia. Acum părinţii cer medicilor să le omoare copiii bolnavi
» Liberalii pretind acum că părinţii creştini sunt periculoşi. Aceasta este o ameninţare existenţială pe care nu o putem ignora
» Progresiştii urăsc tot ce este vechi, inclusiv pe bătrâni
» Italia votează o lege controversată privind sfârşitul vieţii
» Papei Francisc i se atribuie faptul că a sprijinit votarea legii eutanasiei în Italia
Dogma 110 2
PARTEA A II-A [ianuarie-februarie 2018]
» Părinţi: Fiica noastră ar fi putut muri dacă şcoala ne-ar fi ascuns participarea ei într-un club LGBT
» Profesor creştin suspendat pentru că ‘a greşit sexul’ elevelor
» Liberalii au făcut din ‘homofobie’ un cuvânt complet lipsit de sens
» Profesorii din Maine trebuie să folosească acum pronumele ‘preferat’ de copil, chiar atunci când părinţii se opun
» Mişcarea transsexuală, care loveşte cu sălbăticie orice disidenţă, ar putea chiar acţiona în defavoarea ei
» Şcolile sunt acum câmpurile de luptă pentru creştere pentru radicalizarea copiilor în activişti transsexuali

PARTEA A III-A [martie-aprilie 2018]
» Germania trebuie să permită ‘cel de-al treilea gen’ de la naştere, hotărăşte tribunalul principal german
» Jordan Peterson demască sacrificarea valorilor creştine: obiectivitate, dezinteres, dragoste de adevăr, coerenţă etc pentru a putea fi ridicate la rang de lege ‘valorile’ noii societăţi plăsmuite
- Un profesor expune logica greşită a stângii: totul este ‘întemeiat pe putere’
- Jordan Peterson îi îndeamnă pe părinţi să lupte împotriva educaţiei sexuale radicale: Este ‘o formă de îndoctrinare’
- Absolut fantastic: o gloată de studenţi au spart o fereastră protestând împotriva lui Jordan Peterson
» Profesoară concediată, pârâtă la agenţia de contra-terorism după ce a spus unei eleve lesbiene: ‘Dumnezeu te iubeşte’

PARTEA A IV-A [mai-iunie 2018]
» Firma Google dată în judecată pentru discriminarea bărbaţilor albi ‘conservatori’
» Un profesor dezvăluie ‘bălegarul’ instituţional, corectitudinea politică din universităţile americane
» Infirmierele belgiene renunţă la slujbele lor pentru a evita să eutanasieze pacienţi
» Transformarea medicilor olandezi în călăi a condus la sinucidere la cerere
» Pacienţii ,,mor pe holurile” sistemului de sănătate britanic socialist
» Alarmismul privind schimbarea climatică duce la nebunie anti-copii. Iată de ce !

PARTEA A V-A [iulie-august 2018]Dogma 113 2
» Contracepţia a creat o epidemie de singurătate. Mii de oameni mor singuri şi neobservaţi de nimeni
» Păgânismul îşi face reapariţia în occident. Este chiar la uşa de alături
» De ce ascensiunea islamismului i-a determinat pe atei să îndemne occidentul să nu abandoneze creştinismul
» Eufemismele sunt cele mai bune prietene ale stângii şi cei mai mari duşmani ai adevărului

PARTEA A VI-A [septembrie-octombrie 2018]
» Un colegiu catolic nu-l apără pe un student ameninţat cu viol homosexual fiindcă a susţinut căsătoria tradiţională
» Unui student dat afară de la curs i se cere să-şi ceară scuze pentru că a afirmat că există doar două genuri
» Activiştii LGBT au atacat cu pietre şi sticle un congresman chilian fiindcă a apărat căsătoria tradiţională
» Poliţia din Londra emite noi recomandări privind ’crima de ură’: dovada pentru ’ură’ ’nu este o necesitate’

PARTEA A VII-A [noiembrie-decembrie 2018]
Sute de pacienţi omorâţi în fiecare an. Noi criterii pentru eutanasierea pacienţilor, noi regulamente privind îngrijirea paliativă, noi tactici de a împinge pacienţii către sinucidere, într-un fel sau altul. Privind în ansamblu acest fenomen, s-ar putea vorbi despre sacrificii. Aceşti oameni sunt omorâţi în numele a ceva !

PARTEA A VIII-A [ianuarie-februarie 2019]
» Stânga radicală în război cu biologia umană: şcolile franceze înlocuiesc mamă şi tată cu părinte 1 şi părinte 2 ... Idioţenia totală domneşte acum suprem
» Psihiatru pediatru: bebeluşii (babies) au ieşit din scenă; intră theybies [de la pronumele cu conotaţie transsexuală they]
» Conducerea unei şcoli din Virginia concediază un profesor care a refuzat să se adreseze unei eleve cu el sau lui
» Twitter şi Facebook vor să pedepsească utilizatorii pentru că nu folosesc genul potrivit pentru persoanele transsexuale
» Un senator din California interzice folosirea pronumelor el şi ea în cursul audierilor din comisie
» De ce elitele liberale elimină cu brutalitate cuvinte precum omenire, neamul omenesc şi femei

PARTEA A IX-A [mai-iunie 2019]
» MUCK: acronimul care descrie perfect ce vrea ONU să facă Americii
» Legea liberală ,,Libertate pentru toţi” înseamnă constrângerea pro-LGBT a creştinilor
» Toţi ştiu că lumea este suprapopulată, sau în curând va fi. Dar dacă toţi greşesc ?
» Un editorial din New York Times susţine că extincţia rasei umane ar fi bună pentru planeta Pământ

PARTEA A X-A [septembrie-octombrie 2019]
» Personalul din domeniul sănătăţii din Marea Britanie face presiuni tot mai mari şi mai agresive asupra femeilor însărcinate ca să facă avort
» Google a intervenit în referendumul irlandez pe tema avortului
» Facebook a blocat în mod intenţionat reclamele pro-viaţă în cursul votului de la referendumul privind avortul din Irlanda, recunoaşte conducătorul companiei

PARTEA A XI-A [noiembrie-decembrie 2019]
O frântură din lucrarea perseverentă şi neîncetată care are loc pentru a se făuri o mentalitate ortodoxă nouă, pro-homosexuală şi chiar de a se elabora o teologie ortodoxă a genului, capabilă să primească sub umbrela ei tot ceea ce ar putea născoci omul izgonit din rai
» Conferinţa de la Amsterdam din 2017 reuneşte o seamă de păstori şi teologi ortodocşi pentru a discuta opiniile lor despre chestiuni de sexualitate
» Consiliul Britanic (British Council) din SUA finanţează studiile privind drepturile LGBTQ în context ortodox
» Conferinţa de la Oxford din 2019 invită clerici, erudiţi, activişti LGBT, transsexuali pentru a discuta despre Ortodoxie, sex, gen, sexualitate
» Universitatea Fordham găzduieşte o expoziţie bizară, a cărei autoare este o artistă ortodoxă cunoscută

PARTEA A XII-A [ianuarie-februarie 2020]
» Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta îşi anunţă retragerea
» Poliţia investighează un episcop cipriot pentru declaraţii despre homosexualitate
» Poliţia nu găseşte nici o infracţiune în cuvintele mitropolitului de Morphou despre homosexualitate
» Procurorul general al Ciprului îl achită pe mitropolitul de Morphou în cazul controversat de ,,discurs de ură” faţă de LGBT


Apele discordieiDogma 114 7
de Atila Sinke Guimarães
Pe 18 martie 2018, în Brasilia, Brazilia, a început cel de-al 8-lea Forum Mondial al Apei. Aceasta este o întrunire a reprezentanţilor a 50 de guverne şi alte organizaţii din toată lumea, sponsorizată de Consiliul Mondial al Apei, o asociaţie inspirată de ONU, înfiinţată în Franţa în 1996. Întrunirea este programată să dureze 6 zile, între 18-23 martie, şi a fost promovată intens de cotidienele internaţionale cu înclinaţie spre ecologie. Am citit despre ea în L’Osservatore Romano, care astăzi susţine temele de vârf ale Revoluţiei.
(Episoadele I-IV)

Eutanasie cu recoltarea inimii propusă într-o revistă de transplant
de Wesley Smith, 29 ianuarie 2019
Citind articolul îţi vin instantaneu în minte aztecii şi incaşii care jertfeau zeilor lor oameni scoţându-le inimile din piept, ei fiind încă vii. La un lucru asemănător se ajunge astăzi din cauza lepădării de creştinism, iar păgânismul sălbatic şi crud care renaşte este ascuns sub masca grijii pentru oameni şi a altor măşti de propagandă. De altfel, şi preoţii păgâni din vechime purtau măşti când săvârşeau riturile religiei lor satanice; măştile de astăzi ascund acelaşi satanism care nu urmăreşte decât distrugerea omului.

Trăiam ca un homosexual, dar cu darul lui Dumnezeu acum sunt căsătorit şi am trei fiice
În urmă cu 16 ani, Brian Wheelock era pe deplin cufundat în stilul de viaţă homosexual cu pornografie, desfrâu şi auto-mulţumire. În pofida faptului că era convins că ,,se născuse astfel” şi că identitatea lui era cea a unui ,,homosexual”, el simţea adânc în sufletul său că era nefericit şi că fusese creat pentru mai mult de atât.

Diavolii revoluţionari ai Rusiei
Anii ‘1860 au fost vremuri deprimante, boala morală a occidentalismului continua să infecteze trupul Sfintei Rusii. Aşa cum scria viitoarea noua mucenică Ana Zerţalova: ,,Erau vremuri mohorâte atunci în capitală. Sfintele biserici, bastioanele de necucerit ale Ortodoxiei, stăteau ca înainte, ca zidurile de neclintit; sfintele icoane erau împodobite cu acoperământuri strălucitoare de pietre preţioase, cei bineplăcuţi lui Dumnezeu se odihneau în biserici în moaştele lor nestricăcioase. Dar oamenii piereau din cauza păcatelor şi erorilor lor. Duhul puţinei credinţe şi desfrâul pătrundeau pretutindeni, precum cea mai sălbatică plagă, în minţile instabile. Tolstoi şi alţi învăţători falşi se furişau în inimile tinerilor neexperimentaţi cu propaganda lor distrugătoare, subminând în ei bazele credinţei şi evlaviei. Domnul era uitat, uitate erau regulile moralităţii şi cinstei; uitate erau autorităţile şi ordinea; patimile şi viciile răbufneau către libertate”.
(Episoadele I-IX)

Persecuţia lui Hruşciov
Unul din ţelurile intrării Patriarhiei Moscovei în Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) în 1961 a fost de a masca o nouă persecuţie în Uniunea Sovietică. Intenţia finală a Sovietelor – distrugerea completă a Bisericii – a rămas neschimbată în perioada de după război; dar tactica lor a arătat oarecare flexibilitate. Persecuţia lui Hruşciov a demonstrat cât de fragil şi unilateral era acordul dintre Biserică şi stat şi cât de uşor puteau fi retrase concesiile făcute de stat, fără scrupule sau compensaţie

Încotro se îndreaptă ştiinţa astăzi
Care este adevărul despre ştiinţă ? Este, aşa cum pretind închinătorii ei, tot adevărul şi numai adevărul ? Sau există alte adevăruri care stau independent de ştiinţă şi o contrazic, atât în premisele ei generale, cât şi în câteva din cele mai iubite şi universal acceptate ipoteze ale sale ? În ce măsură putem avea încredere în oamenii de ştiinţă ? Care este relaţia dintre ştiinţă şi credinţă, şi ne putem aştepta la vreo schimbare în această relaţie în viitor ?

Psihologia totalitarismului
Profesorul Mattias Desmet, un psiholog belgian cu un master în statistică, a câştigat recunoaştere internaţională spre sfârşitul anului 2021, când a prezentat conceptul de ,,formaţie de masă” ca explicaţie pentru comportamentul absurd şi iraţional pe care l-am văzut cu privire la pandemia COVID şi contramăsurile luate faţă de aceasta.
El a avertizat de asemenea că formaţia de masă dă naştere totalitarismului, care este tema noii sale cărţi, Psihologia totalitarismului. Lucrarea lui Desmet a fost popularizată ulterior de dr. Robert Malone, a cărui apariţie la podcastul lui Joe Rogan a fost văzută de aproximativ 50 milioane de oameni.
(Episoadele I-III)

Distopia spre care alergăm
de Phillip Mericle
Minunata lume nouă este considerată un punct de cotitură pentru descrierea sa surprinzătoare a unui viitor ştiinţifico-fantastic distopic, care este guvernat nu de opresiune, ci de plăcere. Publicată în 1932 de Aldous Huxley, această carte a devenit o lucrare clasică apreciată în cercurile literare pentru stilul ei, tot atât de mult ca pentru avertismentul ei.
Huxley a scris nu ceea ce a văzut ca fantezie, ci roadele semințelor care începeau să încolțească în timpul său. Un viitor înfăţişându-l pe om cucerit în întregime de poftele sale putea părea odinioară o scriere de ficţiune; acum, în secolul al XXI-lea, pare inevitabil.

Oamenii se schimbă ? „America se prăbușește. Nu mai este cu putinţă să rămâi o persoană normală în vremuri întunecate ca acestea ...”
de Edward Curtin
Deoarece există atât de multă angoasă, nefericire personală și suferință fizică şi mentală umană în lume, mulți oameni se întreabă adesea cum s-ar putea schimba personal pentru a găsi fericirea, mulțumirea sau ceva vag. Sau chiar cum să-i schimbi pe alți oameni, ca şi cum această iluzie arogantă ar putea funcţiona vreodată.

Creierul este câmpul de luptă al viitorului. Energia direcţionată este în curs de a fi armată. Creierele indivizilor pot fi ţintite cu microunde
de Peter Koenig
Dr. Giordano vorbește despre modul în care energia direcţionată poate fi și este în curs de a fi armată. Creierele indivizilor pot fi ţintite cu microunde, tipul 5G și curând 6G, ale căror antene le vezi crescând ca ciupercile în întreaga lume.