Viitoarea vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina nemulţumeşte Moscova


La sfârşitul anului trecut, Papa Ioan Paul al II-lea a anunţat că, la invitaţia episcopilor ucrainieni şi a preşedintelui Leonid Kucima, va vizita Ucraina. Preşedintele Ucrainei l-a invitat pe pontif încă din 1998 să-i întoarcă vizita la Kiev, dar Vaticanul a amânat călătoria din cauza opoziţiei patriarhului ortodox Alexie al II-lea.

Pe data de 16 ianuarie 2001, Ministerul de Externe al Ucrainei a anunţat că Vaticanul a stabilit vizita papei în intervalul 23-27 iunie 2001. Acest fapt a fost rezultatul călătoriei în Ucraina a unei delegaţii de la Vatican, ce a avut rolul de a pregăti apropiata vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în această ţară.

Delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţii ierarhiilor catolice răsăritene şi latine ucrainene, ca şi cu prim-ministrul şi reprezentanţii Comisiei de Stat pentru Probleme Religioase. În cursul vizitei, delegaţia a stabilit programul vizitei papei în Ucraina. Astfel, papa va vizita Kievul, capitala ţării, capitala Galiţiei din Ucraina de Vest, centrul Bisericii Catolice de rit slav-bizantin (cunoscută sub numele de Greco-Catolică), care are 4 milioane de credincioşi. Se vor oficia liturghii în Kiev, una în rit latin şi alta în ritul slav-bizantin.

Episcopii ambelor rituri au scris o pastorală către credincioşi, din partea ,,Episcopatului Catolic de tradiţie răsăriteană şi apuseană” cu ocazia încheierii anului jubiliar. Textul afirmă că ,,de la începutul slujirii sale apostolice, papa slav a sperat să viziteze ţara Sfântului Vladimir şi capitala sa, oraşul Kiev, şi să meargă în pelerinaj la Catedrala Sfânta Sofia”.

În particular, episcopii ucraineni îşi exprimă speranţa că această vizită va fi benefică: ,,Suntem convinşi că, nu numai catolicii, ci toţi creştinii anticipează cu respect şi grijă vizita papei, căci mesagerul iubirii şi păcii lui Hristos va aduce binecuvântarea lui Dumnezeu. Toţi suntem conştienţi de preocuparea papei pentru umanitate şi drepturile ei”. Ei ar avea oportunitatea de a-şi ,,exprima loialitatea faţă de papă, recunoştinţa noastră pentru prezenţa sa şi pentru atenţia pe care el a dat-o poporului slav”.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale vizitei papei în Ucraina este promovarea de bune relaţii cu Biserica Ortodoxă, în special cu patriarhia Moscovei, care, în ultimii ani, şi-a manifestat opoziţia faţă de prezenţa catolicilor şi a ritului catolic răsăritean în ţările ortodoxe.

Pe acest fundal, ministrul rus de externe, Igor Ivanov, a făcut o vizită în Italia, pe 15 ianuarie având o întrevedere, la Vatican, cu Papa Ioan Paul al II-lea. Igor Ivanov este cel mai înalt demnitar rus care se întâlneşte cu papa, după vizita preşedintelui rus Vladimir Putin din luna iunie a anului trecut.

La acea vreme, Putin nu a înnoit invitaţia oficială a fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov şi, mai târziu, a primului lider post-sovietic Boris Elţîn. Nici actuala întrevedere dintre papă şi ministrul rus de externe nu a dus la soluţionarea acestei probleme.

Ivanov a afirmat că a adus pontifului un mesaj personal de la preşedintele Putin cu privire la dorinţa acestuia de a dezvolta în continuare relaţiile dintre Rusia şi Sfântul Scaun. ,,Suntem la începutul secolului XXI, există multe riscuri în lume şi credem că colaborarea dintre Rusia şi Vatican corespunde unui bun comun”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, a declarat că audienţa a avut loc într-un climat de ,,mare cordialitate” şi că cei doi au discutat situaţia catolicilor din Federaţia Rusă şi Orientul Mijlociu. Spre deosebire de ministrul de externe, se pare că patriarhul rus a adoptat o atitudine refractară faţă de Biserica Catolică.

Astfel, într-un mesaj trimis Romei cu privire la punerea pietrei de temelie a unei noi biserici ortodoxe ruse - unul din motivele principale ale vizitei lui Ivanov în Italia - patriarhul Alexie nu a făcut nici o menţiune la papă. Un alt semn al relaţiilor dificile existente între cele două părţi este faptul că delegaţia catolică care a participat la ceremonia de punere a pietrei de temelie a lăcaşului de cult nu a inclus nici un cardinal, ci numai prelaţi cu rang mai mic.

Mai mult, cu două săptămâni în urmă, patriarhul rus a afirmat că Vaticanul vânează credincioşii din fosta Uniune Sovietică. ,,Dacă catolicii consideră Ortodoxia a fi la fel de benefică şi de mântuitoare precum este Catolicismul, atunci care este sensul acestui efort constant de a atrage oameni către o altă credinţă ?”, a spus el.

Citând surse din comunitatea ortodoxă ce au vrut să-şi păstreze anonimatul, agenţia de ştiri Fides a Vaticanului a anunţat pe 15 ianuarie că patriarhul Alexie se opune preconizatei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina. O sursă care a asistat la o întrunire a episcopilor ortodocşi a afirmat că un reprezentant al patriarhului, mitropolitul Vladimir, a fost însărcinat să-i scrie papei o scrisoare prin care să-i ceară să anuleze vizita, a mai anunţat agenţia.

De asemenea, France Presse notează că patriarhul s-a declarat deja împotriva propunerii unei vizite a papei în Rusia, până când nu vor fi rezolvate unele dispute, una dintre ele fiind persecutarea de către catolici a credincioşilor ortodocşi în Ucraina de Vest. În plus, patriarhul rus vrea să pună capăt prozelitismului romano-catolic în zonele pe care le consideră a fi teritoriul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În aceeaşi notă, United Press International face cunoscut faptul că, în ultima perioadă, patriarhul rus a forţat Kremlinul să se abţină de la a-l invita pe papă să viziteze Rusia şi că el a protestat faţă de decizia Kievului de a-l primi pe pontif în ceea ce Biserica Rusă consideră a fi teritoriul său.

Se pare că viitoarea vizită a Papei Ioan Paul al II-lea va nemulţumi profund Moscova, stârnind noi tensiuni între Biserica Ortodoxă Rusă şI Vatican. Cu toate acestea, aceasta va fi cea de-a treia vizită într-o ţară ortodoxă, după Georgia şi România, negociindu-se deja o posibilă călătorie a pontifului în Grecia.

Urmările acestei cruciade moderne nu întârzie însă să se arate. Pe măsură ce trece timpul, vizita papei în Rusia devine din ce în ce mai posibilă, în ciuda atitudinii refractare a patriarhului Alexie. Fiind cunoscut faptul că patriarhul rus este un fin politician, ne întrebăm dacă nu cumva această opoziţie a sa nu este altceva decât o stratagemă care va face, în final, ca vizita papei la Moscova să fie o reuşită şi mai strălucită a diplomaţiei vaticane.


Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 22-23/ianuarie-februarie 2001