Noiembrie-decembrie 2000

Noutăţi din lumea catolică


Jubileul guvernanţilor şi al parlamentarilor

În zilele de 4 şi 5 noiembrie 2000 a avut loc jubileul guvernanţilor şi al parlamentarilor, la care au participat peste 2.500 de parlamentari veniţi din 93 de state. Preşedintele comitetului jubileului, cardinalul Roger Etchegaray, declara că ,,este o urgenţă reabilitarea politicii, care este suspectată, discreditată de tot ceea ce i-a adus atingere imaginii şi i-a tulburat etica”. Faptul că papa a invitat guvernanţii şi parlamentarii din toate ţările să celebreze jubileul şi că aceştia, oricare ar fi opiniile lor, au răspuns în număr atât de mare constituie un semn încurajator ce demonstrează că s-a închegat raportul mereu ambiguu şi mereu precar dintre credinţă şi politică, a mai arătat cardinalul.

Sâmbătă, 4 noiembrie, parlamentarii din întreaga lume s-au reunit în sala Paul al VI-lea, rezervată audienţelor generale şi redenumită pentru această ocazie ,,Parlamentul lumii”. Cu acest prilej, ei au adoptat trei moţiuni, prin care au cerut reducerea datoriei ţărilor celor mai sărace, libertatea religioasă, respectarea demnităţii persoanei şi umanizarea mondializării.

În discursul său de duminică, 5 noiembrie, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut guvernanţilor şi parlamentarilor reuniţi la Vatican un angajament precis, o mare competenţă şi o moralitate de necontestat. ,,Un om politic creştin nu poate face altfel decât să aplice legile divine şi nu poate acţiona împotriva legii morale. Un om politic creştin nu poate face decât să se raporteze la principiile pe care doctrina socială a Bisericii le-a dezvoltat de-a lungul istoriei sale. Nu putem justifica un pragmatism care, chiar şi în ceea ce priveşte valorile esenţiale şi fondatoare ale vieţii sociale, ar reduce actul politic la o pură mediere de interese sau, mai rău, la o chestiune de demagogie sau de calcul electoral”.

Papa vorbeşte în deplină cunoştinţă de cauză, el fiind unul dintre mari oameni politici ai lumii … Mai mult, el a reuşit să transforme politica într-o adevărată artă a manipulării umane.


Olanda vrea să excludă Vaticanul din politica mondială

Deputaţii din Parlamentul European, membri a trei partide aflate în coaliţia de guvernământ din Olanda, au lansat pe 18 noiembrie 2000 o campanie în care solicită ca Vaticanul să nu mai fie reprezentat ca stat în organismele de decizie internaţionale, de genul Naţiunilor Unite.

,,Biserica Catolică este singura religie care este reprezentată în calitate de stat în politica mondială, ceea ce este nedrept”, argumentează politicianul de centru Lousewies van der Laan, liberalul Elly Plooij van Goorsel şi social-democratul Joke Swiebel, într-un manifest publicat de cotidianul naţional Trouw. ,,Dorim ca Biserica Catolică să aibă acelaşi rol ca şi celelalte religii, dar să nu mai stea la masa unde se iau decizii”, apreciază cei trei deputaţi.

Ei consideră că, în calitate de stat, Vaticanul poate contribui la blocarea a numeroase decizii, mai ales în materie de drepturi ale femeilor sau în combaterea maladiei SIDA, în cadrul conferinţelor ONU. Deputaţii olandezi sunt indignaţi de faptul că un stat ,,care nu reprezintă nici un popor” poate forţa ONU să facă concesii, mai ales în privinţa femeilor şi tinerilor. Pentru a explica iniţiativa lor, deputaţii olandezi invocă acţiunea Vaticanului în Africa, împotriva folosirii metodelor anticoncepţionale, care este în contradicţie cu programele susţinute de Uniunea Europeană.

Nu este de mirare că deputaţii europeni reclamă o neconcordanţă între viziunea politicienilor contemporani şi, deci a societăţii actuale, şi opiniile Bisericii. În schimb, este uimitor că Bisericile de astăzi mai găsesc încă de cuviinţă să încerce să construiască o punte între împărăţia lumii acesteia, închinată păcatului, şi împărăţia lui Dumnezeu, neprihănită.


Patriarhul Maxim al Bulgariei s-a întâlnit cu Cardinalul Edward Cassidy

Pe 26 noiembrie 2000, Patriarhul Maxim al Bulgariei s-a întâlnit, la Sofia, cu cardinalul Edward Cassidy, preşedintele Comisiei Vaticanului pentru Relaţii Religioase, care a făcut o vizită de cinci zile în Bulgaria.

În cursul întâlnirii, a fost discutată posibilitatea unei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea în Bulgaria. Din convorbirea avută, a reieşit că patriarhul Maxim nu a adresat şi nu intenţionează să adreseze o asemenea invitaţie papei.

Patriarhul bulgar a explicat trimisului Vaticanului că principalul motiv pentru acest refuz este problema canonică (diferenţele canonice dintre credinţele ortodoxă şi catolică), dar că există şi un motiv practic, anume temerea ca o asemenea vizită să nu producă nelinişte printre credincioşii bulgari.


Congresul mondial al laicatului catolic

În perioada 25-30 noiembrie 2000, în Aula Magna din Domus Pacis, Roma, s-au desfăşurat lucrările Congresului laicatului catolic din întreaga lume, cu tema ,,Iisus Hristos, ieri, azi şi totdeauna”. Întâlnirea a fost organizată sub auspiciile Conciliului Pontifical pentru Laici, condus de cardinalul James Francis Stafford. România a fost reprezentată de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, şi Laurenţiu Horia Moisin, preşedintele Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi din Bucureşti.

Printre temele dezbătute la congres s-au numărat: ,,Biserica şi rolul ei în zorii mileniului III”, ,,Rădăcinile pe care le are identitatea unui credincios creştin în botez”, ,,Creştinii sunt în lume ceea ce inima este în corp”, ,,Spre o maturitate creştină şi umană”. De asemenea, au avut loc două mese rotunde ce au avut ca subiect ,,Misiunea laicatului în familie, în lumea muncii şi a economiei, a săracilor şi a marginalizaţilor, misiunea creştină în educaţie şi cultură, în politica internă şi externă”.

Deşi în urmă cu 500 de ani, catolicii au luptat din răsputeri împotriva mentalităţii protestante ce se năştea atunci, astăzi ei par să împărtăşească întru totul această viziune asupra rolului Bisericii în viaţa cotidiană a creştinului. Probabil singura dispută reală care a existat vreodată între catolici şi reformatori a fost, de fapt, pentru supremaţia lumească.


Binecuvântare pentru lumea show-business-ului

Duminică, 17 decembrie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a oficiat, în Piaţa Sfântului Petru, la Roma, o slujbă dedicată show-business-ului. În discursul său, papa a afirmat: ,,Distracţia sănătoasă este bună pentru corp şi pentru suflet”, iar după slujbă, el a asistat la demonstraţiile circarilor, majoretelor şi a unor fanfare.

Din dorinţa de a deveni ,,pontifex maximus” mondial, se pare că papa a transformat acest an jubiliar dintr-un moment plin de binecuvântări şi bucurie duhovnicească într-unul în care s-au alăturat creştinismului vrăjile şi magia, idolatria şi păgânismul cu tot ceea ce înseamnă ele. Cu adevărat, cezarul creştin a dat poporului pâine şi circ …


Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 20-21/noiembrie-decembrie 2000