Stiri nr. 03
ŞTIRI


Ordinul Steaua României

Preşedintele României, Emil Constantinescu a oferit Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce P.F. Patriarh Teoctist şi cardinalului Alexandru Todea. Distincţia i-a fost acordată patriarhului pentru ,,înţelepciunea de care s-a lăsat călăuzit, fiind primul Întâi Stătător al unei Biserici autocefale ortodoxe care l-a invitat pe Papa pentru a face primul pas spre reconciliere”, iar cardinalului pentru demnitatea cu care a îndurat ,,martiriul impus de regimul comunist ateu”. Ordinul Steaua României a fost reinstituit la 10 mai 1999 pentru a recompensa serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român. Ordinul are 6 grade: cavaler, ofiţer, comandor, mare ofiţer, mare cruce şi colan. Ordinul se conferă cetăţenilor români începând cu gradul de Cavaler, care determină admiterea în ordin. Preşedintele României este capul Ordinului naţional Steaua României.


Un nou post de radio ortodox

La 1 mai 1999, la Cluj a început să emită postul de radio ortodox Renaşterea, aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Aparatura electronică este un dar din partea Bisericii Evanghelice Luterane din Wurttenburg. În cuvântul de inaugurare, Î.P.S. Bartolomeu a spus: ,,Ortodox fiind, postul nostru de radio îşi declară deschiderea ecumenică spre celelalte Biserici creştine tradiţionale, ai căror teologi vor fi bineveniţi în studiourile de aici pentru a dezbate împreună cu ai noştri, în auzul tuturor, probleme de interes comun”.


Catolicism şi masonerie

P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea a reprezentat episcopatul catolic din România la Conferinţa Episcopală Italiană Catolică de la Roma, în 18-20 mai. Înainte de a ajunge la Roma, ierarhul greco-catolic s-a oprit la Verona, pentru a participa la o reuniune a Clubului Rotary, despre care aflăm că este recunoscut de Biserica Catolică şi reuneşte cele mai competente persoane din diferite meserii, cu o viaţă morală foarte bună.


Troiţă ecumenică

În premieră naţională, pe 30 iunie, s-a sfinţit la Sascut-Sat, judeţul Bacău, o troiţă ortodoxo-catolică. Slujba, la care au participat oficialităţi locale şi judeţene, a fost oficiată de un sobor de preoţi catolici şi ortodocşi. Aceştia au slujit împreună, făcând, în acest fel, încă un pas spre unire.


Licenţiat în vrăjitorie

Vrăjitorii din ţara noastră vor să transforme practica în meserie şi să elimine impostorii. S-a propus înfiinţarea unei Organizaţii a Vrăjitorilor din România (OVR), din care vor face parte cele mai bătrâne vrăjitoare din România şi care îl va avea ca preşedinte pe Ion Ţugui. OVR va tipări prima ,,licenţă de vrăjitorie” din lume. În România au fost organizate, după 1990, patru congrese naţionale, iar în lume au avut loc două asemenea congrese internaţionale, în Elveţia şi Polonia. Aflând aceste lucruri ne întrebăm cu amărăciune ce păzeşte Biserica Ortodoxă ? Unde sunt păstorii turmei credincioşilor?


Interese obscure

Parlamentul European a adoptat pe 22 iunie, cu unanimitate de voturi, raportul asupra activităţii ilegale a sectelor. Parlamentarii americani s-au opus aprobării lui. Concluzia europenilor este că ceea ce îi deranjează pe americani nu este intoleranţa religioasă, ci faptul că prin acest raport se instituie centre naţionale de informare asupra sectelor, care ar scoate din obscuritate aspecte neplăcute ale activităţii acestora. Cea mai importantă sectă în acest moment este Biserica Scientologică, de origine americană, cu conexiuni şi sfere de influenţă în întreaga lume. Secta dispune de fonduri uriaşe, întreţine legături la nivel înalt inclusiv cu preşedintele Clinton, în SUA primind statutul de religie în anul 1993.


Clonăm oameni ?

Oamenii de ştiinţă americani ar fi realizat o clonă a unui embrion uman, la Înstitutul de Tehnologie Celulară Avansată din Massachussets, susţine cotidianul britanic ,,Daily Mail”. Este a doua tentativă de acest fel, institutul fiind bănuit că după prima încercare din noiembrie 1998 şi-ar fi dezvoltat mult tehnicile şi că nu ar fi lăsat nici unul din ,,proaspeţii” embrioni să trăiască mai mult de 14 zile.


Omul creează !

Dr. J. Craig Venter, cercetător la ,,Institute of Genom Research” a declarat că este pe punctul de a plăsmui un organism viu din substanţă moartă. ,,Am putea crea chiar organisme vii”, continuă Craig, a cărui părere a început să-i intereseze şi pe cercetătorii europeni. Biserica a afirmat că efortul savantului este ,,satanic, înspăimântător şi catastrofal pentru omenire”.


Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 3/iunie 1999

Din aceeasi categorie...