Stiri nr. 100
Anul acesta, Festivalul hindus Holi se organizează şi în România
De îndată ce omul şi societatea încep să se dezică de creştinism, locul său este luat de diferiţi zei şi religii. Zeii pot fi zeii antici ai religiilor străvechi sau pot fi zei mai noi, inventaţi după chipul şi asemănarea omului modern.
Este de remarcat faptul că, în ultimele decenii, culturile din diferite colţuri ale lumii îşi atenuează tot mai mult trăsăturile caracteristice care odinioară le defineau, tradiţiile şi datinile lor devin tot mai lipsite de conţinut sau dispar de-a dreptul, rămânând uneori simple forme fără fond, fiindcă oamenii acelor culturi nici nu mai trăiesc acele tradiţii, nici nu mai simt că ele îi reprezintă în vreun fel. În circumstanţele actuale, ale noului sat global şi ale multiculturalismului îndelung promovat, traditiile si obiceiurile noi se propagă asemenea unor epidemii extrem de contagioase, care se răspândesc ca focul într-o prerie uscată; ele infectează culturile lumii oricât de diferite ar fi ele. Aşa se face că în Babilonul modern, ţările odinioară creştine ajung să sărbătorească, alături de cele necreştine, praznice păgâne precum ora pământului sau de-a dreptul vrăjitoreşti, precum Halloween.
O boală culturală mai nouă este Festivalul hindus Holi, sau Festivalul culorilor, care începe să se răspândească treptat, dar sigur pe mapamond. Festivalul culorilor este o sărbătoare hindusă de primăvară, care prăznuieşte biruinţa binelui asupra răului, potrivit unei legende indiene despre regina rea Holika. După alte legende din cultura indiană, Holi, care mai este numită şi Festivalul iubirii, comemorează iubirea divină dintre Krishna şi Radha. Potrivit legendei, copilul Krishna a fost otrăvit de un demon şi pielea lui a căpătat o culoare albastru închis. Mama lui l-a îndemnat să se apropie de o fată pe nume Radha, pentru a-şi schimba culoarea pielii în ce nuanţă doreşte. El ascultă sfatul mamei şi formează un cuplu cu Radha, iar culorile jucăuşe ale feţei lui Krishna au fost comemorate în sărbătoarea Holi.
Pentru hinduşi, festivalul Holi semnifică victoria mistică a binelui asupra răului, sosirea primăverii la sfârşitul iernii şi este o zi de sărbătoare pentru distracţie, joacă şi râsete, pentru a uita şi a ierta şi pentru a reînnoda relaţiile rupte. Sărbătoarea se ţine în general în ultima zi cu lună plină (purnima) a lunii phalguna, adică în februarie sau martie. În India, festivalul are 2 zile: în prima zi (Holika Dahan) se aprind focuri, ruguri ce semnifică arderea zeiţei rele Holika, iar în cea de-a doua zi (Dulhendi) are loc bătaia cu culori.
În cea de-a doua zi a festivalului, oamenii ies înarmaţi cu prafuri şi apă colorată, se aleargă pe străzi şi în jurul templelor, aruncând unul asupra altuia jerbe de praf colorat şi îşi manifestă zgomotos bucuria. În mod tradiţional, culorile se fac din plante, flori, fructe sau legume.
În ultimele decenii, sărbătoarea a început să fie importată în lumea occidentală şi Statele Unite ale Americii în general prin intermediul indienilor emigranţi. Astăzi, Festivalul culorilor este organizat în ţări precum: India, Nepal, Sri Lanka, Surinam, Guyana, Africa de Sud, Trinidad, Mauritius, Fiji, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Franţa, Italia, Polonia, Irlanda, Germania, Brazilia, Columbia, Argentina, Peru, Costa Rica etc.
Pe tot mapamondul, tinerii se îmbracă în haine de culoare albă şi dansează ore în şir, colorându-şi hainele şi pielea cu ajutorul prafurilor de 6 culori: roz, verde, albastru, galben, portocaliu şi violet. În cadrul festivalului, participanţii dansează, mănâncă şi asistă la spectacole artistice cu stimulări vizuale timp de mai multe ore. Cel mai important moment al festivalului este o numărătoare inversă ce are loc din oră în oră. La finalul numărătorii, toţi participanţii lansează în aer prafurile colorate.
În 2013, festivalul a fost organizat la Chişinău, unde zeci de tineri au ieşit în stradă pentru a organiza o ‘bătaie’ colorată. În 2010, a fost organizat un festival Holi la Palatul Copiilor din Bucureşti, în cadrul evenimentului ,,Celebrate India”. Anul acesta, Festivalul Culorilor cu deviza ,,Noi suntem una” (We are one) va fi organizat pentru prima oară în peste 10 oraşe din România: în Bucureşti pe 31 mai 2014, în Cluj pe 17 mai, în Timişoara, Sibiu, Craiova, Braşov, Iaşi pe 19 iulie etc. Biletul de participare în Bucureşti costă minimum 100 lei.
Virgil Ştefan, organizatorul Holi Tour România 2014, a declarat pentru Transilvania Reporter: ,,Ideea de a-l aduce în Europa şi în toată lumea le-a venit unor nemţi petrecăreţi care au fost în concediu în India şi apoi au comercializat conceptul, au introdus muzica electronică, house şi au transformat ideea într-un mod de distracţie. Acest model s-a întins în toată lumea. Germanii dau licenţele mai departe în alte ţări. Noi am obţinut aprobare de la Bruxelles să folosim acele prafuri care fac deliciul festivalului. Aceste prafuri au coloranţi naturali şi cosmetici. Nu strică tenul atunci când intră în contact cu pielea”.
Site-urile româneşti au anunţat din timp festivalul, afirmând pompos că ,,Festivalul culorilor de origine hindusă cucereşte România” şi că ,,începând din acest an, va deveni tradiţie şi în România”. Organizatorii cer participanţilor să ,,scape de inhibiţii”, arătând şi prin deviza lui, ,,Toţi suntem una”, că ,,nu există bariere de vârstă, gen şi statut social”. Mai mult, ,,Holi este un prilej menit să aducă sentimente de bucurie, unde comportamentul obraznic este nu numai tolerat, ci şi încurajat”.
Petrecerea, care numai nevinovată nu este, deoarece obrăznicia şi eliberarea de inhibiţii sunt invitaţii deocamdată discrete adresate tinerilor pentru a manifesta un comportament indecent, este o mascaradă menită a-i face pe români, şi nu numai pe ei, să ţină sărbători hinduse, uitându-le pe cele tradiţionale, ale propriului popor. Din nefericire, cei care vor fi dornici să participe la Festivalul Holi în România şi ţări care nu au o tradiţie hindusă arată prin aceasta că şi-au pierdut cultura şi tradiţiile proprii, sunt confuzi în ce priveşte identitatea lor spirituală şi culturală, sau de-a dreptul au o mentalitate care se ‘armonizează’ cu Festivalul Holi, festivalul culorilor, iubirii, sau mai bine zis festivalul desfrânării şi al închinării la zeul Krishna …
Teodor Ionescu
Surse
1. www.romanialibera.ro, 16 aprilie 2010, ,,Festivalul culorilor indiene”
2. www.adevarul.ro, 23 iunie 2013, ,,Au colorat Capitala în nuanţe de roşu. Vezi cum s-au distrat tinerii la Festivalul Culorilor”
3. http://prodiaspora.de, 15 ianuarie 2014, ,,Holi One Color Festival sau Festivalul Culorilor se organizează pentru prima dată în România, evenimentul are loc în ultima zi a lunii mai în buricul Bucureştiului, la Universitate”
4. http://studpass.ro, 23 ianuarie 2014, ,,Festivalul Culorilor Holi vine la Iaşi”
5. www.iasi4iu.ro, 23 ianuarie 2014, ,,Petrecerea culorilor la Iaşi in 2014, Holi One Color Romania Tour”
6. http://www.roevents.ro, ,,Festivalul Holi One Colour Festival -WE ARE ONE sau Festivalul Culorilor pentru prima oară în România”
7. http://www.infomusic.ro, ,,HOLI MUSIC COLOR FESTIVAL la Piaţa Constituţiei”
8. http://www.holi-romania.ro/
Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 84/mai-iunie 2014