Pictarea bisericii Manastirea Buna Vestire (IV)
Pictarea bisericii Mânăstirii Buna Vestire (IV)
Strana stângă
Pe strana stângă, în registrul cel mai de sus este pictată Pogorârea la Iad a Mântuitorului Hristos. Fresca este deosebită, caracteristic bizantină: Mântuitorul este pictat având o statură mult mai mare decât cea a sfinţilor, El are sub picioare porţile iadului, pe care le-a deschis prin Învierea Sa şi le întinde mâna protopărinţilor Adam şi Eva.
Imediat în dreapta Mântuitorului este Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Său, care a vestit venirea Sa atât pe pământ, cât şi în iad, printre drepţii din Vechiul Testament. De asemenea, tot în dreapta, este zugrăvit Sfântul Împărat şi Prooroc David, într-un grup de prooroci şi sfinţi din Vechiul Testament.
De-a stânga Mântuitorului se află o altă ceată de sfinţi din Vechiul Testament.
Un registru mai jos sunt pictate scene legate de Învierea Domnului, de la stânga la dreapta: Îngerul vestind mironosiţelor Învierea, Hristos arătându-Se mironosiţelor, Iisus Hristos binecuvântând pe apostoli, Sfinţii Apostoli Petru şi Ioan venind la mormânt, Sfântul Apostol Toma pipăind rănile lui Hristos.
Urmează un brâu de sfinţi mucenici (bust) în număr de 12. În partea stângă, dinspre naos spre fereastra stranei, sunt: Sfinţii Mucenici Stratilat, Mamant, Calinic, Marchian, Martirie şi Iustin Filozoful.
De cealaltă parte a ferestrei (către altar) sunt: Sfinţii Mucenici Vasilisc, Mavrichie, Apolonie, Filimon, şi Sfinţii Doctori fără de arginţi Ioan şi Chir.
În registrul cel mai de jos al stranei este o serie de 10 sfinţi mucenici în picioare, în mărime mai mare decât naturală. Stând în strană, încerci sentimentul că te afli printre ei în timpul slujbei, că ei aduc laudă lui Dumnezeu, iar noi, după putinţă, încercăm să facem la fel, să le călcăm pe urme. Parcă acolo, în strană, s-ar împleti Biserica luptătoare, de pe pământ, pe care o alcătuim noi creştinii, şi Biserica biruitoare, din cer, formată din cetele de sfinţi şi îngeri.
De la stânga la dreapta sunt pictaţi (către naos): Sfinţii Mucenici Teodul, Leontie, Isidor, Longhin Sutaşul, Evstatie Plachida. În glaful ferestrei sunt pictaţi Mântuitorul nostru Iisus Hristos binecuvântându-i pe mucenici şi Sfinţii Mucenici Agapie şi Teopist.
Către sfântul altar sunt Sfântul Mucenic Pantelimon, Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, Sfântul Mucenic Iacov Persul şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Imagini
Imagini de ansamblu ale stranei
Pogorârea la Iad a Mântuitorului Hristos
Mântuitorul întinde mâna protopărinţilor Adam şi Eva
Imediat în dreapta Mântuitorului este Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Său, care a vestit venirea Sa atât pe pământ, cât şi în iad, printre drepţii din Vechiul Testament. De asemenea, tot în dreapta, este zugrăvit Sfântul Împărat şi Prooroc David, într-un grup de prooroci şi sfinţi din Vechiul Testament.
De-a stânga Mântuitorului se află o altă ceată de sfinţi din Vechiul Testament
Îngerul vestind mironosiţelor Învierea
Hristos arătându-Se mironosiţelor
Iisus Hristos binecuvântând pe apostoli
Sfinţii Apostoli Petru şi Ioan venind la mormânt
Sfântul Apostol Toma pipăind rănile lui Hristos
De la stânga la dreapta sunt pictaţi (către naos): Sfinţii Mucenici Teodul, Leontie, Isidor, Longhin Sutaşul, Evstatie Plachida
Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian