Cugetari nr. 13

Ianuarie 2012

Musulmanii transformă bisericile goale din Europa în moschei

de Soeren Kern, cercetător la Grupul de Studii Strategice din Madrid

 

A se vedea serialul ’Insule’ de islamism în lumea creştină

Musulmanii din Europa transformă tot mai mult bisericile creştine goale în moschei.

Înmulţirea moscheilor găzduite în foste biserici reflectă creşterea islamismului ca religia cu cea mai mare viteză de răspândire din Europa post-creştină.

Astăzi, în multe părţi ale Europei sunt mai mulţi musulmani practicanţi decât creştini practicanţi, nu numai în marile centre urbane, dar şi în oraşele mai mici de pe continent.

Pe măsură ce islamismul ia locul creştinismului ca religie dominantă în Europa, tot mai multe biserici sunt pe cale să devină moschei, care servesc în mod crescând nu numai ca instituţii religioase, dar funcţionează şi ca subansambluri politice de bază pentru constituirea unor comunităţi musulmane separate, paralele în Europa, întemeiate pe legea islamică Sharia.

Bisericile destinate cel mai recent să devină moschei sunt în Germania, unde Biserica Romano-Catolică a anunţat că intenţionează să închidă până la 6 biserici în Duisburg, un oraş industrial din nord-vestul ţării, din cauza scăderii numărului de credincioşi care merg la biserică.

Duisburg, care are o populaţie totală de 500.000, este căminul a circa 100.000 musulmani în majoritate turci, fapt care-l face să fie unul dintre cele mai islamizate oraşe din Germania.

Potrivit cotidianului german Der Westen, musulmanii din Duisburg vociferează acum pentru a transforma bisericile goale din oraş în moschei.

Toate bisericile incluse în lista de închidere sunt situate în cartierele Hamborn şi Marxloh din nordul Duisburg-ului, unde islamismul a luat locul deja creştinismului ca religie dominantă, şi unde câteva biserici catolice au fost deja abandonate într-o serie anterioară de închideri.

În Marxloh, toţi ochii sunt aţintiţi asupra Bisericii Sfinţii Petru şi Pavel, care este ultima biserică rămasă dintr-o regiune a Duisburg-ului ce este acum aproape în întregime musulmană. Biserica poate fi închisă chiar la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

De asemenea, Marxloh este căminul Moscheii Merkez din Duisburg, cea mai mare mare moschee din Germania. Terminată în 2008, la un cost de peste 7,5 milioane euro, mega-moscheea în stil otoman poate găzdui mai mult de 1.200 închinători musulmani o dată.

 

Cugetari 69 1

Pe 26 octombrie 2008, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Juergen Ruettgers, împreună cu directorul Departamentului pentru Afaceri Religioase din cadrul guvernului Turciei, Ali Bardakoglu, şi alţi membri ai comunităţii musulmane taie panglica şi inaugurează Moscheea Merkez din oraşul Duisburg, aflat în vestul Germaniei. Se consideră că această moschee, cu minaretul său de 34 metri înălţime, este cea mai mare din Germania

 

Acum, Merkez vrea să transforme bisericile din Hamborn şi Marxloh în moschei şi centre de rugăciune care ar servi ca prelungiri ale mega-moscheii. Potrivit conducătorului Moscheii Merkez, Mohammed Al, ,,nu contează dacă este o biserică sau o moschee, este o casă a lui Dumnezeu”.

 

Cugetari 69 2

Musulmani adunaţi la rugăciune în Moscheea Merkez

Cugetari 69 3

 

Pe lângă bisericile romano-catolice, câteva biserici protestante au fost de asemenea transformate în moschei, în Germania, unde populaţia musulmană a sărit de la circa 50.000 la începutul anilor ’1980 la peste 4 milioane astăzi.

Potrivit unei estimări, în Germania ca întreg, peste 400 biserici romano-catolice şi mai mult de 100 biserici protestante au fost închise începând cu anul 2000. Alte 700 biserici catolice sunt pe cale să fie închise în următorii câţiva ani.

În schimb, în Germania, există astăzi mai mult de 200 moschei (inclusiv peste 40 mega-moschei), 2.600 săli de rugăciune musulmane şi nenumărate moschei neoficiale. Potrivit Zentralinstitut Islam-Archiv, o organizaţie musulmană din Germania, alte 128 moschei sunt în construcţie.

În Franţa vecină, moscheile sunt construite mai des decât bisericile romano-catolice, şi astăzi există mai mulţi musulmani practicanţi decât catolici practicanţi. În prezent sunt în construcţie aproape 150 moschei noi în Franţa, care este căminul celei mai mari comunităţi musulmane din Europa.

Potrivit unui raport de studiu intitulat ,,Construind moschei: guvernarea islamismului în Franţa şi Olanda”, doar în ultimii 10 ani, numărul total al moscheilor din Franţa s-a dublat deja la peste 2.000. Conducătorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur a făcut apel la dublarea din nou a numărului de moschei din ţară, la 4.000, pentru a face faţă cererii crescânde.

În opoziţie, Biserica Romano-Catolică din Franţa a construit numai 20 biserici noi în ultimul deceniu şi a închis oficial mai mult de 60 biserici, dintre care multe fiind destinate să devină moschei, potrivit studiului realizat de cotidianul romano-catolic din Paris, La Croix.

Deşi 64% din populaţia franceză (sau 41,6 milioane din cei 65 milioane de locuitori ai Franţei) se identifică pe sine ca romano-catolici, doar 4,5% (adică 1,9 milioane) din aceştia sunt de fapt catolici practicanţi, afirmă Institutul Opiniei Publice din Franţa (sau Ifop, cum este numit în mod uzual).

Comparativ, 75% (sau 4,5 milioane) din cele 6 milioane de musulmani estimate a trăi în Franţa, în majoritate de loc din Africa de Nord şi Africa sub-sahariană, se identifică pe sine ca fiind ,,credincioşi” şi 41% (sau 2,5 milioane) spun că sunt musulmani ,,practicanţi”, potrivit unui raport de studiu cuprinzător despre islamismul din Franţa, publicat de Ifop.

Luate în ansamblu, datele acestor studii furnizează dovezi empirice că islamismul înaintează pe calea de a depăşi romano-catolicismul ca religie dominantă în Franţa.

În Marea Britanie, islamismul a depăşit anglicanismul ca religie dominantă, deoarece mai multe persoane merg la moschee decât la bisericile anglicane. Potrivit unui sondaj, 930.000 musulmani merg la un lăcaş de cult cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce numai 916.000 anglicani fac acest lucru.

Conducătorii musulmani afirmă astăzi că, având în vedere creşterea islamismului în Marea Britanie, musulmanii ar trebui să primească o parte a statutului privilegiat de care se bucură Biserica Angliei.

În total, cel puţin 10.000 biserici au fost închise în Marea Britanie începând cu anul 1960, inclusiv 8.000 biserici metodiste şi 1.700 biserici anglicane. Alte 4.000 biserici sunt pe cale să fie închise până în 2020, potrivit Cercetării Creştine, o organizaţie care urmăreşte tendinţele religioase din Marea Britanie.

Dimpotrivă, în Marea Britanie există în prezent peste 1.700 moschei oficiale, multe transformate din foste biserici. În plus, se estimează că există circa 2.000 săli de rugăciune musulmane şi câteva mii de moschei neoficiale în garaje sau depozite răspândite în toată ţara.

În Marea Britanie, islamismul este pe cale să ia locul creştinismului încă mai mult în următorii ani. Se prevede că numărul musulmanilor din Marea Britanie se va dubla la 5,5 milioane, sau 8% din totalul populaţiei britanice, până în 2030, potrivit Centrului de Cercetare Pew din Washington.

Într-un discurs ţinut la Universitatea din Oxford în decembrie 2011, cu ocazia aniversării a 400 ani de la tipărirea Bibliei versiunea King James, prim-ministrul britanic David Cameron a spus că Marea Britanie este ,,o ţară creştină şi nouă nu trebuie să ne fie teamă să o spunem”.

Însă sondajul civic oficial publicat pe 21 decembrie 2011 a dezvăluit că numărul persoanelor din Anglia şi Ţara Galilor care se numesc creştini a scăzut cu aproape 10% în ultimii 5 ani.

 

Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 69/martie-aprilie 2012 

Din aceeasi categorie...