Timp de 10 ani, un orb şi un ciung au plantat 10.000 de copaci

Timp de 10 ani, un orb şi un ciung au plantat 10.000 de copaci într-un sat din nord-estul Chinei, odinioară arid

Deşi noi, oamenii de astăzi, avem mult mai mult decât ce au visat vreodată să aibă generaţiile dinaintea noastră, majoritatea dintre noi ştim să ne găsim cu repeziciune scuze când este vorba de a face o treabă care nu ne place. Să ducem gunoiul ? Nu. Să plimbăm câinele ? Nu, se descurcă el. Să plantăm un copac ? Nu, suntem prea ocupaţi. Şi tot mereu cei mai mulţi dintre noi găsim pretexte ca să nu facem ceva ce ar fi de folos comunităţii.

De aceea, această istorie a unui orb pe nume Jia Haixia şi a prietenului său, care nu are braţe, Jia Wengi, este fascinantă şi mai mult decât însufleţitoare. Timp de 10 ani, cei doi au plantat copaci pentru a reînvia mediul odinioară arid din jurul satului Yeli din nord-estul Chinei.

Haixia s-a născut orb de un ochi şi pe celălalt l-a pierdut în 2000, într-un accident legat de muncă. Wengi şi-a pierdut ambele braţe într-un accident pe când avea doar 3 ani. El şi-a dezvoltat capacităţi incredibile pentru a se descurca în lume doar cu membrele inferioare, dar îi lipseşte încă uşurinţa de a face lucruri simple, cotidiene.

PC. Crampeie de viata 17 1

PC. Crampeie de viata 17 2

Împreună însă au arendat 8 acri de teren de la guvern şi au început să planteze copaci pentru a proteja satul de inundaţii. În fiecare dimineaţă, cei doi prieteni se trezesc la ora 7 şi pleacă să muncească. Având prea puţini bani pentru a cumpăra puiet de la pepiniere, cei doi iau butaşi de la copacii maturi şi îi replantează.

După ani de muncă cot la cot, cei doi prieteni au învăţat cum să muncească împreună pentru a-şi depăşi neputinţele personale. Wengi adesea îl duce pe Haixia în spate pentru a traversa râul tumultuos, în timp ce Haixia se urcă în copaci pentru a tăia ramuri care vor deveni noi copaci. După ce coboară, Haixia sapă gropi în pământ pentru a planta ramurile. Apoi este treaba lui Wengi să aibă grijă de puiet, udându-l. Cu acest sistem unic de muncă în echipă, ei estimează că au plantat peste 10.000 de copaci în 10 ani.

PC. Crampeie de viata 17 4

PC. Crampeie de viata 17 3

După ce istoria lor a devenit publică în China, ei au primit foarte multă atenţie şi sprijin. Hebei Haoren a anunţat că mai mulţi oameni au donat bani pentru a asigura celor doi pensii din care să poată trăi. Potrivit Agenţiei de ştiri Xinhua, Haixia ar putea să-şi recapete în curând vederea cu ochiul stâng datorită unei operaţii pe care o echipă de medici sunt dornici să o facă gratis, făcând istoria şi mai mişcătoare.

Întorcându-ne la noi, oamenii de astăzi, care nu suntem nici orbi, nici ciungi, şi prin urmare nu trăim străduindu-ne clipă de clipă să avem parte de lucrurile cele mai simple, am putea să facem un efort să fim mai … umani.