Editorial nr. 29

Cum ne minte ştiinţa de astăzi

Epidemia de informaţii contrafăcute, false, fraudate sau duplicate

din revistele medicale şi de ştiinţe ale vieţii

Comunitatea ştiinţifică, în special din domeniile medicinei şi al ştiinţelor vieţii, nu este imună la curentele şi tendinţele care bântuie lumea astăzi. Unul dintre cele mai cumplite curente este corupţia generalizată şi dispariţia principiilor etice cărora le-au luat locul interesele financiare şi de tot felul şi mândria cu cortegiul ei. Nu mai are nici o relevanţă adevărul şi progresul ştiinţific, nu mai contează nici măcar ajutorarea oamenilor, importă doar publicarea articolelor în reviste de prestigiu şi obţinerea de fonduri de milioane de dolari.

De exemplu, în 2011, revista Nature a tras un semnal de alarmă, raportând că numărul articolelor de cercetare care a trebuit să fie retrase a crescut la peste 300 pe an. Astfel, din 1975 încoace, numărul articolelor retrase a crescut de 10 ori. Adeseori, descoperirile prezentate în astfel de articole au fost scuzate ca fiind greşeli neintenţionate.

Însă un alt studiu, publicat în octombrie 2012, în prestigioasa revistă Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, aduce noi dovezi în sprijinul faptului că, în mare măsură, retragerea articolelor nu se datorează greşelii omeneşti, involuntare, ci comportamentului neprofesionist şi neetic.

Studiul a fost realizat de dr. Arturo Casadevall de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Bronx şi dr. Ferric C. Fang de la Universitatea din Washington, care au colaborat cu R. Grant Steen, consultant în probleme de comunicări medicale din Chapel Hill, N.C.. Ei şi-au propus să descifreze motivele reale ale retragerii articolelor din revistele medicale şi de ştiinţe ale vieţii şi au analizat 2.047 articole ştiinţifice, descoperind că cea mai comună cauză de retragere este mult mai gravă decât îşi imaginaseră.

Studiul lor a stabilit că motivul pentru retragerea unui procent uluitor de două treimi din articole – pentru care au putut stabili o cauză în mod categoric – este comportamentul neprofesionist. Astfel 67,4% dintre articole au fost retrase din cauza comportamentului neprofesionist, fapt care includea fraudă sau suspiciune de fraudă (43,4%), publicare de mai multe ori (14,2%) şi plagiat (9,8%).

Grafic realizat de cercetători pentru a ilustra motivele pentru care diverse articole au fost retrase din reviste de specialitate. Graficul prezintă: număr de articole retrase în diferite perioade de timp, din următoarele cauze: fraudă sau suspiciune de fraudă (roşu), greşeală (albastru), plagiat (galben), publicarea aceluiaşi articol de mai multe ori (verde)

 

Articolele au fost publicate de autori din peste 55 ţări. Din 2.047 de articole analizate, o cifră fără precedent de două treimi retrase din cauza fraudei sau suspiciunii de fraudă proveneau din Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia şi China (foto). Primele 3 reviste ca număr de articole retrase sunt: Journal of Science, Proceedings of the National Academy of Sciences, The Journal of Biological Chemistry.

Cu toate acestea, autorii consideră că cea mai alarmantă statistică din studiu este că au fost necesare, în medie, peste 32 luni (aproape 3 ani !) pentru ca articolele de cercetare să fie descoperite ca false şi să fie retrase. În mod aparte, pentru retragerea articolelor pe motiv de fraudă au fost necesare mai mult de 46 luni (aproape 4 ani !). De ce este atât de alarmant faptul că revistele şi articolele de cercetare rezistă atât de multă vreme în circulaţie, înainte de a fi descoperite ca frauduloase ? Problema majoră este că hotărârile de ordin social şi politic se pot baza pe un astfel de articol, dând naştere unei politici publice întemeiate pe un fals, care poate afecta o societate întreagă.

 

Timp mediu de retragere în funcţie de motivul retragerii

Într-o declaraţie de presă, dr. Casadevall a spus că este convins că articolele frauduloase arată că, la ora actuală, există o problemă gravă în mediul ştiinţific.

Ce semnifică de fapt acest ,,comportament neprofesionist” ? Articolele retrase sunt în realitate fraude ştiinţifice, adică cercetătorii respectivi falsifică şi/sau ticluiesc faptele şi valorile din studii şi experimente în scopuri necinstite: pentru a obţine finanţări profitabile (de sute de mii şi milioane de dolari) şi recunoaştere ştiinţifică academică prin publicarea în reviste prestigioase, ca şi creşterea veniturilor.

De asemenea, companiile farmaceutice falsifică rezultatele testelor clinice pentru a dovedi eficienţa crescută a produselor lor, ceea ce va conduce la aprobarea lor spre vânzare sau la creşterea vânzărilor. Astfel de studii false conduc în mod efectiv la câştigarea de sume fabuloase de sute de milioane şi miliarde de dolari de către firmele farmaceutice.

Din nefericire, cercetătorii corupţi şi companiile farmaceutice se strecoară prin haosul contemporan, şi deşi uneori sunt descoperite fraudele lor, ei scapă nepedepsiţi sau cu pedepse extrem de mici. De exemplu, la mijlocul anilor ’2000, Boris Cheskis, om de ştiinţă important la Wyeth Research, şi colegii săi au publicat două articole despre beneficiile estrogenului. Când au apărut prea multe întrebări referitoare la articole, cercetătorii au retras ambele articole, recunoscând că unele din descoperirile şi datele lor erau ,,nedemne de încredere”.

Adevărul era că, cu 2 ani în urmă, Biroul pentru Integritatea Cercetării de la Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA a anunţat că dr. Cheskis a falsificat valorile pe care le-a publicat. Dr. Cheskis nu a făcut închisoare, nu a dat înapoi banii primiţi pentru cercetare, nu a fost nici măcar socotit răspunzător pentru toate femeile care au luat estrogen pe baza cercetărilor sale false.

Guvernul american a făcut un fel de pact cu el, i-a permis să nu accepte şi să nu nege acuzaţiile, cu condiţia să nu intre în nici un comitet consultativ din cadrul Serviciului de Sănătate Publică al SUA şi să fie verificat pentru orice cercetare finanţată de Serviciul de Sănătate Publică vreme de 2 ani. În plus, dacă se întreprinde o mică investigaţie privind cele două articole retrase ale sale, ea va dezvălui că nu s-a făcut nici o remarcă sau menţiune privind faptul că motivul retragerii a fost frauda.

Publicarea de cercetări contrafăcute nu este un fenomen exclusiv american. În octombrie 2012, presa olandeză relata că Diederik Stapel, un psiholog social de la Universitatea Tilburg, este suspectat că a oferit date fictive în zeci de studii pe care le-a folosit de-a lungul anilor pentru a aduna 2,2 milioane euro în subvenţii guvernamentale. El a recunoscut că a falsificat şi născocit date în studiile sale.

Un alt studiu publicat la începutul anului 2012 în revista British Medical Journal avertiza că prea adesea datele publicate de oamenii de ştiinţă sunt neadevărate, deoarece cercetătorii lasă deoparte datele incomode sau care nu se potrivesc. Astfel, ,,o mare parte a dovezilor din testele clinice umane nu sunt publicate şi o mare parte din ce este publicat este făcut în mod nepotrivit”.

Într-un editorial publicat de aceeaşi revistă, dr. Richard Lehman de la Universitatea Oxford şi dr. Elizabeth Loder, editorul de epidemiologie clinică al jurnalului, numesc starea actuală a cercetării medicale o ,,cultură a publicării întâmplătoare şi dezvăluirii incomplete a datelor”. Când datele sunt incomplete, se deformează cercetarea ştiinţifică şi rezultatele studiului. Acest lucru conduce medicii să ia decizii clinice care pot fi periculoase, cu privire la medicamente sau proceduri medicale, bazându-se pe astfel de ‘studii’ publicate de reviste prestigioase.

În acelaşi număr al revistei britanice este inclus un studiu al dr. Beth Hart şi colegilor săi care documentează cum datele nepublicate ,,lipsesc în mod convenabil” din multe meta-analize de testare a medicamentelor. Drept urmare, produsele marilor companii farmaceutice sunt adeseori promovate pe baza unor studii care ignoră sau omit date majore despre ce a descoperit experimentul în ce priveşte lipsa de beneficii, pericole potenţiale, efecte secundare etc.

De pildă, după un proces care a durat mai mulţi ani, compania GlaxoSmithKline (GSK) a primit o amendă de 3 miliarde dolari după ce a pledat vinovată în cea mai mare fraudă medicală din istorie. Compania a recunoscut că a plătit medicii să prescrie medicamente periculoase; a recunoscut că a răspândit informaţie înşelătoare despre antidepresivul Paxil, mai precis, a ascuns datele studiilor care arătau că este ineficient pentru copii şi adolescenţi, tocmai pentru a-l putea comercializa pentru aceste grupe de vârstă.

Aceeaşi companie a ascuns datele testelor privind medicamentul Avandia, anti-diabet, care arătau că acesta creşte riscul de infarct miocardic. Compania nu a negat acuzaţiile ! Însă amenda acordată pentru tăinuirea datelor clinice este o simplă palmă, căci valoarea ei pe piaţă este de 133 miliarde dolari. GSK a plătit amenda, însă nimeni, nici un director, nici un cercetător implicat în falsificarea studiilor nu a fost pedepsit, concediat, nu a ajuns în închisoare, deşi falsurile lor au prejudiciat sănătatea poate a mii şi sute de mii de oameni.

În 2012, după ani de teroare şi ameninţări, doi virologi angajaţi în trecut la compania Merck, Stephen Krahling şi Joan Wlochowski, au dezvăluit o mulţime de lucruri despre procedurile companiei. De peste 30 ani, Merck are licenţă exclusivă pentru producerea şi comercializarea în Statele Unite ale Americii a unui vaccin împotriva oreionului. Pentru a-şi menţine poziţia şi a convinge guvernul american să continue să cumpere vaccinul, Merck a măsluit studiile privind eficienţa vaccinului, stabilind că aceasta este de 95% şi mai mare.

Cei doi virologi au explicat cum compania a elaborat o metodologie pentru stabilirea eficacităţii produsului. Când testele au invalidat valoarea dorită (95%), metodologia a fost abandonată şi rezultatele studiilor au fost tăinuite. Ulterior, în acelaşi scop, probele de sânge au fost contaminate cu anticorpi animali, iar când nici aşa datele nu au fost satisfăcătoare, rezultatele au fost măsluite pe hârtie.

Merck a falsificat datele, guvernul a plătit sute de milioane de dolari pentru un vaccin ineficient, însă cine plăteşte în realitate ? Plătesc copiii vaccinaţi an de an cu un produs ineficient.

Lucrurile stau într-un mod asemănător în domeniul psihiatriei. Un studiu publicat de 2 tineri psihiatri de la Universitatea Michigan şi Yale în revista Journal of Clinical Psychopharmacology analizează prezentările de medicamente de la 2 întruniri recente ale Asociaţiei Americane de Psihiatrie. Marea majoritate a cercetărilor prezentate a fost finanţată de companiile farmaceutice. Rezultatele uluitoare ale studiului celor doi arată că 97,4% din cercetări aveau rezultate pozitive despre medicamentul studiat, iar 2,6% aveau rezultate amestecate. Nu a fost prezentat nici un studiu care să aibă rezultate negative ! Asemenea relatări seamănă izbitor cu modul în care activiştii de partid măsluiau informaţiile privind producţia de grâu sau porumb la hectar sau privind producţia record din fabricile şi uzinele patriei.

Un alt domeniu la fel de afectat de corupţie este cel al oncologiei. O analiză publicată în revista Nature sugerează că marea majoritate a aşa-numitelor studii ştiinţifice dedicate cercetării cancerului sunt imprecise şi potenţial frauduloase. Autorul studiului este C. Glenn Begley, fost coordonator al cercetării oncologice în cadrul uriaşei companii Amgen. El a încercat să reproducă rezultatele din 53 studii de referinţă din domeniul cancerului publicate în reviste respectabile, şi a constatat sub imperiul şocului că nu a putut obţine rezultatele pentru 47 din cele 53 de studii. Faptul că rezultatele nu sunt reproductibile dovedeşte că sunt cel puţin parţial false (n.red.: Pentru a fi considerat ştiinţific, orice rezultat al unei cercetări, prezentat sub formă de date în cadrul unui articol, trebuie să fie reproductibil în condiţiile prezentate în articol). El nu poate publica numele studiilor cu probleme, însă de vreme ce majoritatea sunt greşite, înseamnă că şi abordarea modernă a cancerului este greşită.

Studiul său nu este singular. În 2009, cercetătorii de la Centrul Oncologic de la Universitatea Michigan au publicat o analiză care dezvăluia că multe din studiile populare pe tema cancerului sunt false. Precum era de aşteptat, una dintre cauzele primare ale rezultatelor false este reprezentată de conflictele de interese care tind să favorizeze ‘descoperirile’ din perspectiva companiilor farmaceutice, nu a pacienţilor.

Fenomenul nu este valabil numai pentru cercetarea în cazul cancerului, un studiu din Nature confirmând ceea ce descoperise anterior dr. George Robertson de la Universitatea Dalhousie privind boala Parkinson şi alte boli neuro-degenerative, anume că baza pe care s-au conceput medicamentele pentru aceste boli este cercetarea măsluită.

În mod ironic, singurul lucru pe care toţi aceşti cercetători au putut să-l reproducă cu succes este cercetarea care arată cât de nesănătoasă este ştiinţa modernă.

Un alt aspect la fel de terifiant este acela că, în unele cazuri, falsurile şi măsluirile au loc pe faţă. Cetero Research este o companie americană care realizează teste clinice pentru aprobarea medicamentelor unor companii farmaceutice. În iulie 2011, în urma a 2 inspecţii şi a unei investigaţii interne, Administraţia pentru Hrană şi Medicamente (Food & Drug Administration, FDA) a anunţat că, ani de zile, compania Cetero Research a falsificat mii de documente ale testelor clinice.

Între aprilie 2005 şi iunie 2009, au fost cel puţin 1.900 cazuri de fraudă şi studii falsificate prin modificarea rezultatelor şi omiterea celor care nu erau bune, toate pentru a dovedi că un medicament este sigur. Cu toate acestea, FDA nu a prezentat problema ca fiind una gravă şi nu a luat măsuri prea serioase.

Oricum, nu este un secret că FDA lucrează mână în mână cu companiile farmaceutice pentru a introduce medicamente periculoase pe piaţă. De exemplu, FDA a aprobat Lexapro, un antidepresiv periculos pentru copii, în timp ce guvernul federal şi guvernele statale dădeau în judecată compania Forest Laboratories pentru că îl promova la copii !

Acestea sunt câteva ‘firimituri’ din fraudele ştiinţifice care abundă în cercetarea medicală. Ce ne facem în schimb cu toate articolele şi cercetările la fel de false care nu sunt retrase şi pe care se întemeiază medicina şi ştiinţa contemporană ? Pe care sunt concepute tratamentele şi medicamentele otrăvitoare de astăzi ? Despre unele dintre ele aflăm cât de rele sunt după ani şi ani, după ce sute, mii sau zeci de mii de persoane s-au îmbolnăvit sau chiar au murit.

Ce ne facem cu cercetările care au intrat în ştiinţa consacrată, s-au transformat în dogmă şi nu pot fi defel eliminate fără căderea unui întreg eşafodaj ? Cum rămâne, de pildă, cu chemoterapia despre care studiile arată că este cancerigenă şi totuşi medicii o prezintă ca singură alternativă a cancerului ? Cum rămâne cu atâtea şi atâtea medicamente de care oamenii contemporani au devenit dependenţi: anti-depresive, medicamente anti-colesterol ? Cum rămâne cu modificarea valorilor normale ale colesterolemiei operată pentru a putea vinde medicamente în valoare de sute de milioane şi miliarde de dolari, sau mai recent cu hotărârile Comisiei Codex Alimentarius care a scăzut dozele zilnice recomandate pentru unele vitamine şi minerale fără o argumentaţie solidă ?

 

EXEMPLE de informaţii contrafăcute, false sau fraudate, expuse în articolele noastre

Există o genă a homosexualităţii ?

Sodoma cucereşte lumea

– În alte părţi ale lumii, copiii care suferă de tulburări de ‘identitate de gen’ sunt trataţi cu medicamente care blochează pubertatea, ceea ce le oferă posibilitatea de a trece mai uşor către o schimbare de sex

– Medicamentele de blocare a pubertăţii sunt promovate intens, ca tratament

– Studiile ştiinţifice care au stat la baza hotărârii de a scoate sodomia din rândul bolilor mintale au vicii serioase de procedură

– Publicarea de articole favorabile pedofiliei a fost concomitentă cu modificarea diagnosticării pedofiliei

– Legislaţia favorabilă pedofiliei nu întârzie să apară

– Cine a fost Alfred Kinsey ?

 

Tendinţe distrugătoare în sănătatea mintală: calea bine intenţionată către vătămare

,,În cadrul psihologiei de astăzi, există subiecte care sunt socotite incorecte politic şi ele nu sunt nici publicate, nici finanţate. Editorii jurnalelor de specialitate controlează articolele acceptate pentru publicare prin cei aleşi să realizeze evaluări de experţi. (…) Cu alte cuvinte, există cenzură. (…). Autorii trag un alt semnal de alarmă în ce priveşte ,,terapiile care se înmulţesc continuu, care nu sunt numai fără validare, ci şi iresponsabile, şi mai târziu se dovedeşte adeseori că sunt vătămătoare”.

 

Astăzi se inventează câte o boală pentru fiecare obicei incorect politic

Ştiri de pe mapamond. Piaţa actuală de informaţii false şi şocante (II)

– O altă ameninţare cu care sunt terorizaţi oamenii sunt epidemiile, care par să se răspândească astăzi cu o viteză nemaipomenită pe tot globul

 

‘Binefacerile’ alimentaţiei şi medicinei moderne

– Otrăvirea apei potabile
– Controlarea comportamentului uman prin dopare cu diverse substanţe prezente în apa potabilă
– Lipsa de etică
– Asigurarea perpetuării unor astfel de organisme modificate genetic pe piaţa mondială
 
O recenzie a cărţii Seminţele distrugerii: agenda secretă a manipulării genetice
– Alimente modificate genetic: un experiment asupra maselor
– Washington-ul lansează Revoluţia genetică
– Manipularea datelor
– Panica gripei aviare şi puii modificaţi genetic

Rezoluţia Consiliului Europei cu privire la creaţionism

Sofia Petcu

Surse
1. www.reuters.com, 26 iulie 2011, ,,FDA finds U.S. drug research firm faked documents”
2. www.nature.com, 5 octombrie 2011, ,,Science publishing: The trouble with retractions”
3. http://esciencenews.com, 2 noiembrie 2011, ,,Dutch psychologist admits he made up research data”
4. www.bmj.com, 3 ianuarie 2012, ,,Missing clinical trial data”
5. www.reuters.com, 28 martie 2012, ,,In cancer science, many "discoveries" don't hold up”
6. www.sciencedaily.com, 22 mai 2012, ,,Bias Found in Mental Health Drug Research”
7. http://naturalsociety.com, 4 iulie 2012, ,,Big Pharma Bribery: Top Celebrity Doctors Paid by GlaxoSmithKline to Push Drugs”
8. http://news.yahoo.com, 5 august 2012, ,,Chemotherapy can backfire and boost cancer growth: study”
9. www.theglobalistreport.com, 2 octombrie 2012, ,,An alarming two third of all scientific publications and research retracted found to be fraudulent”

Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 75/ianuarie-februarie 2013

Din aceeasi categorie...