Dogma sau doctrina nr. 39-12

Iată noua societate plăsmuită ! (XII)

Duşmanii creştinismului îşi văd, în sfârşit, ‘idealurile’ împlinite

 
Adevărul sună ca şi cum ar fi ură
în urechile celor care urăsc adevărul
 

 

 

Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta îşi anunţă retragerea

Duminică, 18 august 2019, Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta, aparţinând de Biserica Ortodoxă a Greciei, cunoscut pentru critica sa deschisă a fărădelegii din Biserică şi societate, şi-a anunţat retragerea. El şi-a înaintat demisia în mod oficial către Sfântul Sinod, pentru a începe procesul de nominalizare a urmaşului său. Într-un interviu acordat presei greceşti, mitropolitul a afirmat că se retrage din cauza vârstei sale înaintate şi a scăderii puterii. Episcopul are 81 ani.

El a fost hirotonit episcop pe 17 august 1976; a fost ales mitropolit de Kalavryta şi Aigialeia pe 12 octombrie 1978 şi înscăunat la Aigio pe 19 noiembrie şi în Kalavryta pe 25 noiembrie, slujind în această funcţie timp de 41 ani.

Anterior, el şi-a anunţat demisia în noiembrie 2017. Potrivit uzanţelor Bisericii Greciei, el trebuia să rămână în poziţia sa până la sfârşitul anului 2018.

Mitropolitului Ambrozie (foto) nu i-a fost niciodată frică să grăiască adevărul cu curaj. El a vorbit adeseori public şi a scris despre vătămarea pe care au făcut-o Bisericii şi naţiunii lor autorităţile atee din Grecia. El a scris patriarhului ecumenic Bartolomeu despre problemele ecumeniste legate de Sinodul din Creta din 2016 şi nu s-a temut să-l mustre cu asprime public nici pe prim-ministru. De asemenea, el a vorbit deschis împotriva invadării anti-canonice a teritoriului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Patriarhia Constantinopolului.

În octombrie 2017, mitropolitul Ambrozie a poruncit ca clopotele bisericilor din eparhia sa să sune în fiecare zi timp de o săptămână protestând cu tristeţe faţă de legea pentru recunoaşterea legală a identităţii de gen, care simplifică procedura pentru schimbarea legală a genului unei persoane şi permite oricărui cetăţean grec cu vârsta de peste 15 ani să facă schimbarea printr-o notă scrisă către autorităţile pertinente.

Uneori mitropolitul a suferit batjocură şi persecuţie pentru poziţiile sale strict ortodoxe. El a fost acţionat în instanţă şi condamnat la 7 luni închisoare cu 3 ani suspendare, pentru ,,discurs de ură şi incitare la violenţă” împotriva homosexualilor, în urma unei postări pe blog din 2015 în care condamna stilurile de viaţă nefireşti, în timp ce Parlamentul grec vota cu 193 voturi pro şi 56 contra în favoarea parteneriatelor civile homosexuale.

În scrisoarea sa de retragere, mitropolitul Ambrozie a mulţumit lui Dumnezeu pentru şansa de a fi fost prigonit pentru El.

 

 

Poliţia investighează un episcop cipriot pentru declaraţii despre homosexualitate

Mitropolitul Neofit de Morphou, ierarh aparţinând Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a intrat în atenţia autorităţilor după ce au devenit publice declaraţiile despre originea homosexualităţii pe care le-a făcut în iunie 2019. La cererea procurorului general, poliţia din Nicosia a lansat o investigaţie privind presupusul ,,discurs de ură” al mitropolitului.

Totul a început după ce a fost făcut public un film în care mitropolitul Neofit a relatat istoria unui tânăr care a renunţat la stilul său de viaţă homosexual, păcătos după ce a fost mustrat de un monah căruia Dumnezeu îi dezvăluise păcatul omului. Când tânărul a întrebat cum de monahul a ştiut de faptele sale păcătoase, acesta i-a răspuns că păcatele lui emiteau o duhoare groaznică.

După cum era de aşteptat, presa a înţeles în mare măsură greşit că episcopul vorbea într-un sens duhovnicesc, şi nu a afirmat că bărbaţii homosexuali au la propriu o igienă fizică proastă. Astfel de istorisiri sunt des întâlnite în literatura ascetică.

Oficiali guvernamentali din Cipru au numit comentariile mitropolitului Neofit ,,jignitoare” şi ,,injurioase”. Comisarul pentru drepturile omului al ţării a spus că remarcile erau discriminatorii, şi unii oficiali au cerut represalii serioase. ,,Vrem să-l vedem că se dezice de cuvintele lui şi vrem să-l vedem caterisit”, a spus Zacharias Theophanous, inginer de software care a spus că va candida pentru postul de primar al Nicosiei în 2021, relatează The Guardian.

Întâistătătorul Bisericii Ciprului, arhiepiscopul Hrisostom a avut o reacţie mai degrabă critică, delimitându-se de cele spuse de mitropolitul Neofit şi precizând că ,,afirmaţiile sale nu mă reprezintă. Sunt în mod evident personale”. În urmă cu 3 ani, însuşi arhiepiscopul Hrisostom a fost supus unei presiuni puternice din partea asociaţiilor LGBT din Cipru tot pentru ,,discurs de ură”, deoarece îşi exprimase dorinţa ca Biserica să creeze şcoli în care să le fie insuflate copiilor normele moralei tradiţionale. În acel context, el s-a referit la homosexualitate ca fiind ,,o aberaţie şi un păcat”.

Deşi întâistătătorul său s-a distanţat de el, mitropolitul Neofit şi-a menţinut poziţia. Într-un interviu acordat Cyprus Mail, el a afirmat: ,,Am exprimat poziţia Bisericii şi poziţia sfinţilor”. Apoi, într-un mesaj adresat credincioşilor la încheierea postului Adormirii Maicii Domnului, el a spus: ,,Cele ce am crezut că sunt departe de noi, astăzi sunt mai aproape decât ne imaginăm. Profeţiile sfinţilor contemporani ne arată calea prin care putem învinge răul, sau măcar să-l facem mai mic ca intensitate – cale care trece prin pocăinţa noastră personală. … Cât despre alte focuri, legate de ispitele trupeşti, pe care altcineva le-a aprins în ce ne priveşte, nu vom face nici un fel de comentarii, respectând cu desăvârşire ancheta pe care o face în acest moment poliţia”.

Însă, cel puţin un ierarh, Mitropolitul Ieremia al Gortynei şi Megalopoleos-ului, l-a apărat pe mitropolitul Neofit, afirmând că el ,,vorbea despre efectele corupătoare şi vătămătoare ale păcatului”, pentru a-şi conduce turma în rai. ,,Şi noi toţi preoţii, aceia dintre noi care avem o năzuinţă ca poporul lui Dumnezeu să fie păstrat curat de păcat, fiecare dintre noi în felul nostru propriu spunem în mare aceleaşi lucruri ca cele rostite de prea sfinţitul de Morphou. Prea sfinţitul de Morphou (foto) bineînţeles vorbeşte mai tare şi mai limpede, aşa cum tinde el întotdeauna să vorbească, potrivit cu harul lui Dumnezeu care sălăşluieşte în el. Îi mulţumim pentru cuvintele sale mântuitoare”, a spus el.

Mitropolitul Ieremia continuă şi compară cuvintele mitropolitului Neofit cu un număr de istorii din Scriptură care sunt prezentate ca avertismente împotriva păcatelor sexuale. De asemenea, el afirmă că nu este nepotrivit ca un cleric să facă declaraţii publice despre asemenea acte, ,,pentru a-i îndepărta pe creştini de obscenitate şi a le spune cât de tare asemenea obscenităţi izgonesc darul lui Dumnezeu din familiile lor”.

,,De ce îi deranjează aceste cuvinte pe oameni, de vreme ce ele sunt cuvintele unor oameni cuvioşi ?” întreabă mitropolitul Ieremia.

Dimpotrivă, Mitropolitul Natanail de Chicago, aparţinând Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti din SUA, a condamnat întru totul declaraţiile mitropolitului Neofit: ,,Sunt mâhnit de vătămarea emoţională şi spirituală care poate apărea şi apare în urma unor declaraţii ignorante şi nesănătoase ca acestea. Pentru un asemenea eşec în ce priveşte discreţia al unui episcop nu poate exista nici o scuză; nici nu ar trebui să încerce cineva să ofere o dezvinovăţire făcând apel la demnitatea şi autoritatea rangului său”.

,,Permiteţi-mi să subliniez că ceea ce s-a spus a fost greşit atât din punct de vedere al realităţii, cât şi din punct de vedere moral, şi este cu totul incompatibil cu învăţăturile Bisericii. Mitropolitul de Morphou nu exprimă inima şi cugetul Bisericii Ortodoxe asupra acestei chestiuni”, a continuat el.

De asemenea, el interzice clerului său să înveţe acelaşi lucru ca mitropolitul Neofit.

 

 

Poliţia nu găseşte nici o infracţiune în cuvintele mitropolitului de Morphou despre homosexualitate

Poliţia cipriotă nu a găsit nici o infracţiune în declaraţiile Mitropolitului Neofit de Morphou despre homosexualitate care au stârnit agitaţie în Cipru şi la nivel internaţional luna trecută, astfel că nu este probabil că el va fi pus sub acuzare. Astfel, dosarul a fost trimis la Serviciul Juridic cu recomandarea de a nu porni urmărirea legală şi este examinat de procurorul general.

Mitropolitul a fost chemat să dea o declaraţie scrisă asupra chestiunii ca parte a investigaţiei, în care el a lămurit că declaraţiile respective nu au fost făcute în cursul părţii planificate a cuvântării sale, ci au fost doar răspunsul la o întrebare pusă din audienţă.

După examinarea dosarului, Costas Gavriilides, procurorul general al Ciprului, care a cerut iniţial investigaţia, are opţiunea de a fi de acord sau nu cu concluzia poliţiei. Fiind totodată consilier al preşedintelui cipriot pentru Multiculturalism, Acceptare şi Respect pentru Diversitate, procurorul a fost îngrijorat că mitropolitul ,,instigă şi promovează intoleranţa faţă de comunitatea LGBTI, şi în acelaşi timp îi insultă pe părinţii homosexualilor şi ţinteşte în principal pe mamele lor”.

Mitropolitul Neofit a primit sprijin din partea unora dintre ierarhi şi critici din partea altora. Cel mai recent, Episcopul Hristofor de Karpasia din Biserica Ciprului s-a exprimat în apărarea lui, afirmând că acţiunile împotriva mitropolitului Neofit i-au provocat multă mâhnire.

,,Mitropolitul Neofit a spus unele adevăruri. El a spus că oamenii înrobiţi faţă de cele trupeşti nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus episcopul. ,,Duşmanii Bisericii au început să lupte (împotriva mitropolitului Neofit) şi mulţi creştini li s-au alăturat”, s-a plâns episcopul Hristofor.

 

 

Procurorul general al Ciprului îl achită pe mitropolitul de Morphou în cazul controversat de ,,discurs de ură” faţă de LGBT

Cazul bizar al investigaţiei penale acum închise privindu-l pe mitropolitul de Morphou din Cipru a fost pricinuit de un amestec de circumstanţe întortocheate care puteau să apară numai în secolul XXI, când valorile creştine ortodoxe tradiţionale sunt atacate mai mult ca oricând, atât în Biserică cât şi în lume.

Acest caz se adaugă astăzi la dezbaterea încinsă privind chestiunea homosexualităţii şi a altor orientări sexuale non-tradiţionale.

În Biserică, există ierarhi ca Episcopul Hristofor de Karpasia care l-au apărat pe mitropolit, dar şi ierarhi care l-au criticat deschis. Cel mai notabil, mitropolitul ortodox grec Natanail de Chicago a condamnat absolut cuvintele şi poziţia mitropolitului Neofit împotriva homosexualilor. El şi-a cerut iertare cu tărie în numele mitropolitului de Morphou faţă de oricine a fost jignit de cuvintele lui şi a fost preocupat în mod special că acestea ar putea scandaliza ,,cuplurile cu copii homosexuali”.

Într-o scrisoare publicată pe 10 septembrie 2019, mitropolitul Neofit a mulţumit lui Dumnezeu că acest caz s-a încheiat şi a mulţumit tuturor pentru rugăciunile lor, inclusiv miilor de oameni care l-au contactat cu recunoştinţă pentru faptul că a apărat învăţătura ortodoxă.

Mitropolitul Neofit nu şi-a asumat nici un merit pentru cele petrecute şi a privit acest incident ca pe o continuare a slujirii pentru adevărul lui Hristos.

 

Surse

  1. orthodoxianewsagency.gr, 20 august 2019, Fiery Greek Metropolitan Ambrose of Kalavryta announces retirement
  2. www.la-croix.com, Démission d’un évêque grec pour incitation à la violence homophobe
  3. full-of-grace-and-truth.blogspot.com, 23 august 2019, Police investigating Cypriot bishop for statements on homosexuality
  4. philenews.com, 4 septembrie 2019, Police find no criminal offense in Metropolitan of Morphou’s statements on homosexuality
  5. ekathimerini.com, 10 septembrie 2019, Cypriot Attorney General clears Metropolitan of Morphou in controversial LGBT “hate speech” case

 

Episod apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei”, nr. 124/ianuarie-februarie 2020